2013-06-11



Tejfölös puha kiflik . . .




Finom puha és omlós kiflik, amikből nem is érzed mikor elég ;)
Reggeli---tízórai---bármely napszakban megállja a helyét.


Hozzávalók . . .

50 dkg liszt

2 dl tej ( fele főzőtejszínnel készítettem)

3 ek. tejföl

2 ek. burgonyapehely

2 tk.só,1 tk. cukor

 2,5dkg élesztő

4 ek.olaj


Elkészítés . . .

Élesztőt felfuttatom a tejben,tésztát bedagasztom,pihentetem 30 percet,8 db 

cipóra osztom a tésztát és kedvem szerint formálom( kifli,zsömi...)tetejét tejjel

lekenem és még 20 perc pihi :)180 fokra előmelegített sütőben,alsó rácson gőz 

felett sütöm...nekem kb 15 perc kellett :)))Gyerekeim azon melegében befalták :)





Cukkinis omlett
 & 
ropogós zöldség körettel . . .




Omlett  . . . változatos elkészíthetősége miatt gyakran kerül a reggeliző  asztalra kis családomban :)
Kivétel nélkül mindenki kedvence és így elkészítve, még a zöldségeket is megeszik gyerkőceim ; )))

Hozzávalók . . . 

omletthez --- személyenként 2 db tojás
                        pici só
                        3-4 vékony szelet cukkini (krumplihámozóval szeltem)
                        1 ek olívaolaj
                        sajt a szóráshoz

ropogós zöldségekhez--- 
                         személyenként 1 szál újhagyma
                         1/2 szál sárgarépa, vörös káposzta csíkok
                         kevés Lucullus sült krumpli fűszerkeverék
                         1 tk vaj

 Először a zöldségeket készítem el. Teflon serpenyőben vajat olvasztok és a csíkokra vágott zöldségeket 
 a fűszerkeverékkel megszórva roppanósra sütöm(félreteszem)       
Személyenként 2 friss tojást készítek. Serpenyőben olíva olajat hevítek , majd a vékony cukkini csíkokkal kibélelem  . . . sózom borsozom és nyakon öntöm a felvert 2 tojival. 1-2 perc múlva spatulával átfordítom és másik felét is megpirítom (aki rezgősen szereti előbb húzza félre a  tűzről :)
 Előmelegített tányéron feltekerem mint a palacsintát és a pirított zöldségekkel körítve tálalom sajttal meghintve, kiadós és rostokban gazdag villás reggeli.
Jó étvágyat :)






2013-06-10


Lángos . . .




Egyszerű és finom.Az ősrégi, a megunhatatlan és persze variációiknak se szeri se száma .
 A nyarak  slágere  strandokon, az én konyhámban pedig bármikor  :)

Hozzávalók . . . 4 személyre

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
csipet só
1 tk cukor
2 dl tej
2 dl langyos víz

Elkészítés . . .

Kevés cukrozott langyos tejben élesztőt felfuttatom. A többi hozzávalóval együtt nokedli sűrűségnél keményebb tésztát kapok.Duplájára kelesztem, majd olajos kézzel kis halmokat vágok belőle. Majd forró olajban kezünkkel korongot formálva aranybarnára sütöm mindkét oldalát.
Papírtörlőre szedve lecsöpögtetem a felesleges zsiradékot
Ízlésünknek megfelelő feltéttel kínálom :).




Tálaláshoz

 fokhagyma, só, tejföl, sajt . . .














Tejbedara -
epres, gyömbéres, citromos öntettel








Aki szereti a tejbedarát, szíve csücske lesz ez a sütés nélküli finomság...


Hozzávalók . . . 
6 személyre

tejbe darához  -

1 l tej
20 dkg búzadara
csipet só
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja


Öntethez -

20 dkg eper(akár dzsem is lehet)
1 kk őrölt gyömbér
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg cukor



Elkészítés . . .

Hideg vízzel átöblített edényben tejet melegítek, majd pici só , kétféle  cukrot  és a dara hozzáadásával sűrű,ragacsos  pépet készítek. Fél citrom héját reszelem bele. 
Jelen esetben, 6 lyukú szilikon muffin sütőt használtam alapformának (de bármi más forma is megteszi),amibe beletöltöttem a pépet és hűlni hagytam. Majd hűtőszekrénybe téve tovább dermesztettem.

Eközben elkészítettem az öntetet.
A friss epret megmosom és villával alaposan összetöröm,citromlével és reszelt héjával ízesítem,majd kis lángon hevítve hozzá adom a cukrot és a fűszereket. 
Amennyiben dzsemet használtok,cukor hozzáadásával csak óvatosan!
Éppen csak felforralom az  öntetet  a tűzhelyen és már kész is :)
Akár melegen vagy hidegen a tejbe dara korongokhoz kínálom  . . . 
Ízlés szerint tálalom.
































Paradicsomos Fusilli sonkával . . .









Gyengéim a tészta ételek :)  Gyors és nagyon változatos ízvilágot 
kreálhatunk belőlük. Gyermekeim elsősorban a "szaftos" formációkat
 részesítik előnyben, de igazából édes és sós is egyaránt jöhet bármikor :)




Hozzávalók...
   4 személyre



500 gr száraztészta
(személyenként kb 15 dkg-t számolunk :)
4 db közepes hámozott paradicsom
 (konzerv is jó :)
2 ek sűrített paradicsom
1/2 fej vöröshagyma
2 dl zöldség alaplé
2 db szárzeller szál
1 db közepes sárgarépa
1 ágacska kakukkfű
20 dkg füstölt sonka
1 gerezd fokhagyma
1 kk oreganó
só,bors
1 kk cukor
reszelt sajt . . . a tálaláshoz




Elkészítés...




Vöröshagymát apró kockákra vágjuk/reszeljük, 
olívaolajon üvegesre pároljuk, majd a szintén kis
 kockákra vágott sonkánk következik a hámozott paradicsom és 
angol zellerszárral együtt. Fűszerekkel együtt puhára pároljuk.
Eközben sós/pár cseppnyi olajos/ lobogó forró vízben 
roppanósra főzzük a fussilinkat (a szaft és a gőz még
 puhít rajta, ezért érdemes roppanósra hagyni )
Szaft és tészta összeforgatása következik . . . 
egy nagy adag reszelt sajttal hintve tálaljuk,
ami azon melegében ráolvad illatozó tésztánkra .
Kötényeket felkötni! Jó átvágyat :)































2013-06-09


Lehetetlen pite . . .
a'la tejpite feltúrbózva




Alapreceptként a tejpite hozzávalói, majd mindezen felül ropogós kókuszreszelék és a megpirult mandula ízélménye hm . . .
Lúdanyó receptje nyomán. . . elkészítve nem kerekre,hanem sarkosra :)


Hozzávalók : 

20 X 28cm-es kerámia sütőtálhoz



8 dkg finomliszt 
10 dkg cukor
6 dkg kókuszreszelék
4 egész tojás
1 tk vanilia kivonat
12 dkg olvasztott vaj
6 dkg szeletelt mandula
500 ml tej





Elkészítés:

 Kezdetnek a  sütőt izzítjuk  180 C fokra (légkeverésest 160 C fokra).
 A tojásokat, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket, vaníliát, olvasztott vajat, a szeletelt mandula  felét kézi robotgéppel összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a tejet és azzal is átkeverjük.
Kivajazzuk a sütő tálunkat , aminek lehetőleg magas  oldala legyen. Beleöntjük a híg keveréket (Tudom-tudom...ennél a résznél én is elbizonytalanodtam! Folytasd csak bátran :)  . . .  30-35 percig sütjük a sütőben.
Kivesszük és jól megszórjuk a maradék mandulával és még kb. 10 percig sütjük.


Amennyiben az illatok nem csigáztak fel annyira,várd meg amíg kihűl és akkor szeld csak fel . . . Nálam sajna nem nagyon látszik,de 3 sávos sütit kell,hogy kapjál.Az alja pite szerű, középen krémes, legfelül pedig ropogós a kókusztól és mandulaforgácstól.
Idény gyümivel,vagy akár vanília öntettel is szervírozhatod, garantálom többször is el fogod készíteni . . . 
Jó étvágyat hozzá!







2013-06-08




Karamellás - Mentaszörp . . . 







Egyik kedvenc évszakom a Nyár után, a  Tavasz . . . alapanyagoknak
 és azok változatos felhasználásuknak se szeri se száma. 
Innentől már csak saját magunk szabhatunk határt elképzeléseinknek.
Eredetileg koktél alapanyagnak terveztem ezt a fincsi szörpit, 
de bevallom rendszeresen rájárok naponta a szörpös üvegre ;)
Utánpótlásra szükség lesz feltétlen !!!









Hozzávalók . . . 3 liter szörphöz


6-8 ág mentaág(leveleket használjuk csak fel :)

2 kg cukor 
3 liter ívó víz
2 db citrom
5 dkg citromsav
késhegynyi Na benzoát



Elkészítés . . . 


A kivitelezés menete teljesen megegyezik a karamellás bodzaszörpével. 
A különbség csak a mentalevelek alkalmazásában van, bodza virág helyett :))) 
Nagyon kellemes, a menta ízvilágot kedvelőknek erős függőséget okozó szörpi!
Sütemények ízesítésére is kiváló ...


Tipp . . .

Alkoholmentes koktél . . .



1 rész menta szörp 

3 rész szódavíz jégkockával és citromkarikákkal kínálva
szép színes szívószál, esernyőcske- gyerek csábítónak :)
A jégkockák készítésekor már alapban friss menta leveleket csempészet és úgy fagyasztom.




Mojito
 (ahogy nálam készül ) 




1 rész menta szörp

1 rész fehér rum 
1 rész szódavíz
1 nagy marék menta leveles jégkocka és citromkarika . . . 
a jókedv adott, vagyis ezzel a koktéllal még fokozható :)



Egészségetekre ! :)))






























Bodzaszörp...

karamellel bolondítva












Itt a bodza szezonja, szörp változata remek üdítő 
a nyári melegben, de akár egy frissítő koktél 
alapjául is szolgálhat.
 Karamelles változatát TücsökBogár konyhájában 
láttam meg és Anita instrukciói alapján 
el is készítettem. Próbáljátok ki!




Hozzávalók... 


30-35 db nagyobb bodzavirág
4 kg cukor 
6 livó víz
4 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátrium-benzoát










Elkészítés... 



1/2 kg cukorból karamellt készítek egy nagy fazékban. 
Amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, 
addig kevergetem, amíg a karamell teljesen feloldódik.
 A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!

Vigyázat a felöntésnél,sistereg és köpköd !
Mindezek után hozzáadom a többi cukrot és a vizet is.
 A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot.
Forrásig várok, majd langyosra hűtöm.
 Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott 
bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat
 és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4-5 napig hagyjuk
 állni, naponta keverjük át.
Éles fénytől védve, hűvös helyen tárolom
nehogy megforrjon :)
 kb 4 nap múlva ... leszűrjük és üvegekbe töltjük.  
Remek nyári frissítő ital! 
Üvegek!...irány a kamra :)














Tipp... 


Gyömbért és lime-ot is tehetünk szörpbe, isteni lesz tőle!


Alkoholos verzió... vodka és bodzaszörp 
egyenlő arányban szódával felengedve, 
friss citrommal szervírozva. 
Az esti bulik kedvence is lehet : - )



























Sűrített tej házilag . . .





Kávéba, sütibe, fagyiba...amihez csak szeretnéd, mert fogod az tuti :)))

Hozzávalók ...


1 l teljes tej(házi)
350 g cukor

1 db vaníliarúd




Elkészítés ...



Kicsit időigényes,de megéri.Az alapanyagokat vastag aljú edénybe tesszük és felforraljuk. Forrástól számítva, 10 percenkénti keverés mellett lassú tűzön még kb. 50-60 percig forraljuk. 
Hűtsük ki, majd üvegbe töltve hűtőben tároljuk.  

Ebből a mennyiségből kb 5-6 dl mennyiséget kapunk.
A cukor sűrít és tartósít...de természetesen Xilittel vagy Steviaval is 
elkészíthető, és így már diabetikus lesz a sűrített tejünk :)





Minnie egér torta . . .
2 éves pici lányomnak szeretettel