Epres- habos torta . . .
Eperszezon elején járunk, ilyenkor még sajna, javarészt nem a szabadföldi zamatos példányokkal találkozunk.
Sebaj...amikor már szemünket is jóllakattuk, sűrű villacsapások
közepette ürültek le a tányérkák így " import eprestől " is ...
Igaz, ez a fotó még tavalyi, de egy kedves ismerős rábukkant a blogon
és kérte írjam le hozzá a receptjét is ... jogos :D
Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)
piskótához..
8 db tojás
6 ek liszt
2 ek kakaópor
8 ek kristálycukor
csipet só
tejszínes töltelékhez...
500 ml növényi alapú habtejszín
2 ek eper szörp(színezi a habot)
vagy pár csepp piros ételfesték
2-3 ek eper dzsem
gyümölcs zseléhez...
300 g eper+ pár szem a díszítéshez
ízlés szerint cukor(opcionális)
zselatin
Elkészítés...
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tortakarika alját sütőpapírral béleljük,
oldalát zsiradékkal kenjük. Lisztet és kakaóport egy tálba szitáljuk, félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját 1/3 cukorral kihabosítjuk, majd a fehérjét, csipet só és a maradék cukor társaságában félkemény habbá verjük. A két massza állaga, közel azonosnak kell legyen. Majd a fehér részt a sárgával egybe telepítjük és apránként adagolva a lisztes-kakaós tömeget is óvatosan bele forgatjuk, folytonos keverés mellett.
Az egyik tortakarikába úgy 3-4 evőkanálnyit elkenünk a piskóta masszából, a többit pedig a másik tortakarikába simítjuk, úgy, hogy a szélét kissé a perem felé felhúzzuk.
Igen a közepe homorú legyen! :D Így bebiztosítjuk az egyenes piskóta karika felszínét :D
A vékony tészta masszát forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük.
A másik felét kb 20-25 perc alatt kisütjük (ujjunkkal megnyomva, rugalmas tapintatú, akkor jó) Lisztezett sütőpapírra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni,
majd 2 lapba vágjuk.
Az alsó lapot vékonyan lekenjük eper dzsemmel, majd a habbá vert tejszínből simítunk rá egy adaggal, a félre tett eper szemből vágunk rá néhány szeletnyit és újból tejszínnel borítjuk. Következik a piskóta másik fele és a leturmixolt eperből és zselatinból főzött gyümölcs zselé( ahány ml a gyümölcspép, annyi csapott teáskanálnyi por zselatinnal számoltam). A vékony piskóta lapot 8 cikkre vágjuk és beborítjuk vele a zselét.
A megmaradt habtejszínhez piros szörpöt keverünk, vagy pár cseppnyi étel festéket, amit összekeverve habzsákba töltünk és csillag csöves idommal habrózsákat
formázunk a torta oldalára.
A tetejét porcukorral hintjük és eper szeletekkel díszítjük közvetlen tálalás előtt.
Kötényeket felkötni! Habverő bekapcs :D