2014-07-19








Fűszeres-sajtos stangli...










Reggelire készült sós stanglik receptjét hoztam,
Mami(nagyim) recept gyűjteményéből- sajttal
és fűszerekkel ízesítve...igazán kiadós és
 tápláló kezdete a napnak :D Annál is inkább,
 mert zsírral készült (Aki idegenkedik a zsír 
használatától az vajjal is bátran elkészítheti!)
A sok zsiradék miatt, tésztája másnapra
is finom puha marad, nem szárad ki!








Hozzávalók...
(16 db-hoz)

500 g liszt
20 g friss élesztő
250 g zsír/vaj
200 g reszelt sajt
csipetnyi cukor
100 ml langyos tej
1 tk pirospaprika őrlemény
1 kk őrölt köménymag
1 db tojás a kenéshez








Elkészítés...


Langyos tejben elmorzsoljuk a friss élesztőt,
 1 ek liszt és csipetnyi cukor kíséretében 
megvárjuk amíg jól felhabzik.
 Átszitált lisztben elmorzsoljuk a 
zsiradékot és a reszelt sajt felét, sózzuk,
 majd a megérlelt "kovásszal" együtt alaposan
 átgyúrjuk. Meleg helyen,letakarva, duplájára 
kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi
 vastag téglalap alakot nyújtunk és éles késsel 
16 db stanglit(téglalapot)szelünk belőle.
Felvert tojással lekenjük, az összekevert fűszereket 
rászórjuk, majd a reszelt sajt másik felével 
meghintjük. Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, 
ahol is 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat :D








































2014-07-15









"Grill" vacsora...











...mert Grillezni jó! Nemde? :D Variációk hada
cikázik minden alkalommal a fejemben, szép lassan
sort kerítek megvalósításukra :D Sokkal kellemesebb
a szabadtéri tűzhely mellett serénykedni ebben
 a melegben, mint a konyhában...néha egy kis medencébe 
mártózás, jéghideg söröcske kortyolgatás, 
folyton csicsergő gyerekek...
Kata Fakanala és a Kenwood cég, közös játékot hirdetett,
ami egy minden hónapban, adott tematikára épülő
saját készítésű receptek versengése. A legsikeresebb
recepttelők ringbe szállnak a karácsonykor
véget érő játék főnyereményéért.
Július hónap témája...mi is lehetne aktuálisabb,
mint a grillezés! No akkor izzítsuk a faszenet!










Hozzávalók...
(8 személyre)


2 db nagy csirkemell filé
2 ek olíva olaj
2 ek méz
1 db chili paprika
2 gerezd fokhagyma(zúzva)
só, frissen őrölt bors
2 ek Teryaki szósz



baconos hagymakarikákhoz...

2 nagy fehér édes hagyma
2 ek ketchup
1 ek mustár
csipet só
500 g szeletelt bacon szalonna
saslikpálcák




fűszeres káposztához...

1 közepes fej(új)káposzta
olíva olaj
kedvelt fűszerkeverékünk
tengeri só
alufólia



édesburgonyához...

2 db batáta(édesburgonya)
2 ek mogyoró olaj
tengeri só
frissen őrölt bors



Guacamole...

2 db avokádó
1 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 lime leve
tengeri só
frissen őrölt bors
chili paprika
1 közepes paradicsom
nagy csokor petrezselyem



8 db "puffancs" zsemle
aminek receptjét itt találjátok











Elkészítés...



A grillezés lényege "nálam" az előkészítésben rejlik.
Hús és zöldségek bepácolása, darabolása
 jelentősen megrövidíti a korgó pocakunk okozta 
türelmetlenségek gyors orvoslását :D 
Már csak grillre helyezés van hátra
és pár perc múlva ehetünk is! :D
...tehát érdemes előre gondolkodni és rákészülni!
Csirke melleket több szeletbe vágtam és az olajban
 elkevert fűszerekkel egy éjszakára hűtőben érleltem.
A beizzított faszén parázson pár perc alatt készre 
sütöttem.









Káposztát 8 egyenlő cikkre vágtam, alufóliára 
helyezve olajjal locsoltam és fűszereztem.
 Itt a citrombors igazán karakteres, nagyon 
finom ízt kölcsönöz az édeskés káposztának.
Gondos becsomagolás után
a parázs szélére helyezve, 15-20 perc alatt
szépen megsül magától, semmi más teendőnk 
nincs vele elkészültéig :D








Batátát azaz édes burgonyát, enyhén sós vízben
félpuhára pároltam,majd cikkere vágva, mogyoró
olajjal locsoltam-sóztam-borsoztam és grilleztem. 









Guacamole egy főleg Mexicóban őshonos előétel,
amit számos receptjükben felhasználnak.Elkészítése 
nagyon egyszerű.Csupán csak az érett avokádók húsát
bele kanalazzuk egy magas falú edénybe, fűszerezzük,
további zöldségeket bele aprítjuk, lime levével és 
olíva olajjal lágyítva (jelen esetben) krémesre
mixeljük. Bevallom őszintén, nem mindig szoktam
teljesen pépesíteni-imádom a rusztikus állapotban 
hagyott ételeket:) Ízlésünknek megfelelő mennyiségű
 chili parikával tehetjük még pikánsabbá...
Baconos hagymakarikák most először készültek,
de az óriási sikeren felbuzdulva többé elmaradhatatlan
része lesz a grillezéseknek! Naggggyon finom!!!
A nagy és édes hagymákat 1 cm széles karikákra 
vágtam, óvatosan, hogy szét ne essenek. 
2 gyűrűnyi részt hagytam meg, mivel szalonnával 
lesz körbe tekerve és biztos jól átsüljön!
A hozzávalókból sűrű öntetet kevertem és ecsettel
lekenegettem a karikákat,majd bacon szalonnával
körbe tekerve, azt saslik pálcákkal igyekeztem rögzíteni.
No ezt a részt még nem árt tökéletesíteni, de megérte 
a morgolódást és a harcot a szalonna szeletekkel :D
Pálcástól grillre helyeztem és kb 15 perc után 
késznek ítéltetett...















Hamburger zsemléket félbe vágtam és pár percre,
grillre raktam, majd a csípős és pikáns Guacamole
került a zsemle alsó felére...amit a grillezett
csirkemell követett. Sült Kápia paprika szelet zárta 
a "belevalók" sorát...mindezt lezártam a puffancs 
grillen pirított másik felével. Fűszeres grill
 zöldségekkel kínáltam és jó hideg, citromos
Tequilás sörrel öblögettünk :D
...ha kedvet kaptatok próbáljátok ki ti is !


















































"Puffancs"
avagy
 Hamburger zsemle...

















Grill szezon egyik elengedhetetlen "alap" darabja...
mármint a "hamburger fanoknak" :)))
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de gyerekkorom 
óta nagy rajongója vagyok, eme édesen foszlós
kalács szerű puffancsoknak.Sok-sok recept 
kipróbálása és kombinálása után, most éppen 
Ő az aktuális favorit :D 
Nem túl édes! Kiadós, masszív de mégsem 
tolakodóan sűrű/tömör :P Hagyja érvényesülni
a beléje töltött finomságokat. Gyerkőcök 
vacsorára, vajjal kenve is szívesen fogyasztották.
Szánjatok rá ti is egy kis időt, mert megéri !







Hozzávalók...
(8 db jól megtermett példányhoz)



700 g liszt
30 g friss élesztő
350 ml langyos tej
50 g porcukor
3 tojás sárgája
70 g olvasztott vaj
 csipetnyi só
+ 1 tojás a kenéshez
szezám mag a szóráshoz(opciós)









Elkészítés...


Lisztet egy tálba szitáljuk, csipet sót
és a porcukor felét elkeverjük benne.
kb 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt 
és a porcukrot is bele keverjük-megvárjuk
amíg sűrű habot vet, majd a lisztes keverékhez 
öntjük. Olvasztott vajjal lazítjuk a tésztát,
amit dagasztani kezdünk. Apránként adagolva hozzá a 
langyos tejet(hiszen a lisztünk minősége fogja
 meghatározni mennyi folyadékot vesz fel :D
nálam bekortyolta a 3,5 dl-t)
Alapos gyúrást követően, nejlonnal letakarva,
duplájára kelesztjük. Itt kihasználtam a Nap
 melengető sugarait és 20 perc elteltével,
 gyönyörű púpos levegős tésztahalom keletkezett.
Átdolgoztam,azaz átgyúrtam(szellőztetés) és újból,
gondosan betakargatva, napsugár oltalmára bíztam 
had keljen meg újból...(20 perc elegendő volt :)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Enyhén lisztezett gyúrótáblán 8 egyenlő részre
osztottam a tésztát, amiket egyenként gömb
 alakúra formázva, sütőpapíros tepsire csücsültettem.
Tetejüket vékonyan tojással kentem és 15 perc pihenő
után (amikor már szinte megszáradt)megismételtem.
(amennyiben szeretnéd,a szezám magos szórás itt
 történjen:) 
A sütőtér aljába spricceltem(öntöttem) kb 1 dl vizet
és gyorsan betoltam tepsistől a puffancsokat is! 
12-15 perc után gyönyörű fénylő, dagi bucik
mosolyogtak ki a sütőből.
(Villany sütőm van,aminél az alsó-felső sütést
 +légkeverést választottam...tehát a sütés idejével
kérlek így kalkulálj !)
Megéri a "fáradtságot"!
Jó étvágyat és persze jó mulatást ! :D































2014-07-09






Túrós pogácsa...
 (megmaradt étel újra gondolva)













Kinél nem fordult még elő, hogy egy elköltött 
finom ebéd után, bizony dobozba is kerül 
kevéske maradék? No én így jártam a túrós
tésztával :D Nem nevezném receptnek, csak 
egyszerű és praktikus újra hasznosításnak :D
 Pogácsa rajongó kisfiam kedvében
szerettem volna járni , így hamar begyúrtam
belőle egy finom pogácsát...a sikerem Dominál
most sem maradt el! Jelenleg is pogácsát rágcsál
némi sonkával ,mini szendvicsnek álcázva...
 Ilyenkor mindig újra töltődnek a boldogság  raktáraim :D
Végre, eszik a gyerek!!! 







Hozzávalók...
(50 db pogácsához)

600 g túrós tészta
(előző napi ebédből maradt :)
2 ek tejföl
1 tojás
100 ml langyos tej
20 g friss élesztő
1 csipetnyi cukor
1 tk só
80 g vaj
~600 g búzaliszt

kenéshez... 1 db tojás
szezám mag a szóráshoz









Elkészítés...

Sütőt előmelegítettem 50 °C-ra a tészta kelesztéséhez...
Az előző napról megmaradt túrós tésztát egy
burgonyatörővel átnyomkodtam ,hogy a nagyobb
tészta darabokat „eltüntessem”
Olvasztott vajat, és a tojást hozzá kevertem.
Langyos cukros tejben elkeverve
az élesztőt megvártam amíg az felhabosodik,
túrós masszához adagoltam a liszttel együtt,
egészen addig, amíg jól gyúrható pogácsa tésztát
nem kaptam(ez nálam kb 600 g volt)
Alaposan kidolgoztam a tésztát és letakarva
az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt
duplájára kelesztettem. Lisztezett gyúrótáblán
kézzel ujjnyi vastagra ellapogattam,majd feltekertem
mint egy szőnyeget és újból ellapogattam.
6 cm-s pogácsa szaggatóval kiszúrtam a formákat
és sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket.
Felvert tojással vékonyan lekentem, amit 15 perc
pihentetés követett. Újból tojásos lekenés következett
és kétféle szezámaggal csinosítottam a tetejét.
200 fokra melegített sütőbe tolva 10-12 perc alatt
aranybarnára sütöttem...
Újrahasznosítás indul!
Jó kikapcsolódást készítés közben :D


















2014-07-05





Liebster Award Díj
stafétája az OlajBogyón...









A "vándor díj" hozzám is elérkezett.
Köszönöm a bizalmat a két szívemnek nagyon
 kedves bloggerinának - Reginának a HahóPihe blog
 írójának(akivel szinte földik vagyunk)egy dinamikus
és ötletekből kifogyhatatlan hölgyemény,
csupa-csupa izgalmas recepttel.
Valamint Kristinának, azaz Cheffeleségnek, aki egy 
Olasz mentalitással fűszerezett, izgalmas blogot vezet.
Mediterrán ízek és életvitel nagy rajongója vagyok
így bukkantam rá szuper ötleteket tartalmazó blogjára,
ugyanis Kristinke nemhogy a "talján világ" szerencsés
 lakója, de még ráadásul egy profi séf szerető
 társa is :D Igaz csak virtuálisan,
de annál nagyobb szeretettel követem nyomon 
ténykedésüket :D
Ez a díj egy egyfajta staféta, ami végig söpör
szinte mindenkinél aki gastro blogot vezet... 
amivel nincs is semmi gond...sőőőőt, 
csak egyszerűen rövid időn belül
 megszakad a lánc. Ezért akinek és tovább adom
a "stafétát" az nézze el nekem, ha már más
 is gondolt rá kérdéseivel rajtam kívül :D

Egyik kérés, többek között, hogy kérdéseket kiötölve
arra választ reméljünk és kapjunk is...Hú!...na itt voltam 
bajban igazán, hiszen akiknél rendszeres "virtuális"
vendég vagyok, merőben eltérő személyiségek, 
különféle főzési praktikákat-technikákat-irányzatokat alkalmaznak, ami ugye örökös kíváncsiságot 
szül a kis buksinkban. Többek között, 
ettől is érdekes a gasztro-blogot írók
 színes-ízes világa :D mindenkitől más és más dolgot
 kérdeznék, ám maradjunk a feladatnál :D
.
.
.

1- Mi az ami megmozgatja a fantáziád? Mi inspirál a
receptek megvalósításához vezető "ízes" úton?

2-ha lehetőséged adódna, mely ország ételeivel 
ismerkednél meg behatóban? Hol lennél kukta 
a nagy világban?

3-Van kedvenc fűszered, fűszer-növényed, amit 
semmiképp sem hagynál ki, szinte egy ételből sem? :D

4- Előfordult már veled az a gondolat, hogy feladod
a blog írást?...ha igen mi/ki volt a mozgató
 rugó,hogy semmiképp sem tedd meg? :D

5-Hétköznapi vagy inkább a multi kulturális 
irányvonalat képviseled ételeiddel,süteményeiddel?

6- ha...tartanánk egy össznépi blogger workshopot, te
mivel/miben tudnál hozzá tenni a többiek
sikeres,élménydús blogolásához?

7-Szívesen veszel részt játékokban, vagy csak 
inkább a háttérből drukkolsz a többieknek?


akiknek pedig tovább vándoroltatnám a "díjat",
természetesen a teljesség igénye nélkül! :D



Ági - Boldog Kukta
Helga - Hekvanc
Edina - Dina világa
Ildi - IldiKokki

Reménykedem benne,hogy kérdéseimre legalább itt
 a blogon választ kapok, ha nem, az is teljesen érthető
és elfogadható lesz :D

.
.
.
...a másik feladat pedig a válaszadás...


Regina kérdései sorrendben...

Sütni vagy főzni?

Mindkettő verzió a szívem csücske, nem tudnék
választani közülük :D A főzés után, heti rendszerességgel
minimum 3 alkalommal is készül valamilyen sütemény...

Adni vagy kapni?

Lehet,hogy közhely, de inkább adni :D 
Amikor édesanyává válik egy nő, 
onnantól kezdve mindennek felülírhatatlanul 
más és más értékrendje lesz :D Ejnye no, 
azért csak nőci vagyok a kisördög bennem
 is bujkál...ki ne szeretne piciny meglepkéket 
kapni néha??? :D

Hotel vagy sátor?

Hihihihi ... beletrafáltál-régen, az ősidőkben
vízi túrázó révén, számtalanszor állítottam sátrat
egy külön világ volt az, ami örökre szívem csücske marad!
Dunai lány révén, párommal is sokáig sátort húztunk,
egészen a gyerkőcök érkezéséig, ma már kényelmes vagyok
és szálloda párti lettem!
(megmozgattad a fantáziám bevallom...sátort
állítok a kertben...kell a feeling ;)

Tenger vagy tó?

Teljesen mindegy, csak vízpart legyen!!!!!

Kedvenc blogbejegyzésed?

Ilyen nincs...mindig a legújabb a nagy "szerelem"

Mi késztetett a blogolásra?

Itthon a skacokkal kellett valami hobbi,
ami csak az enyém, ami kikapcsol, feltölt :D
 meg hát a sok-sok cetli
amire jegyzeteltem, folyton elkallódtak :(
A családi és baráti biztatására össze foglaltam
a röpke facebok bejegyzéseket egy "élhetőbb"
albumba, amit a gyerkőcök is bármikor elő hívhatnak
a virtuális világ hasábjairól :D Külön öröm
no meg persze doppingszer, ha mást
 is érdekel amit csinálok !!!

Miért ez lett a blogod neve?

ÓÓÓ ez egyszerű! Mert imádom ezeknek a bogyóknak
minden fajtáját...amolyan "Gombóc Artúr"
effektus... no meg a mediterrán
mentalitás! Valamelyik tenger partján 
élve szeretnék megöregedni ! :D

 Nézed a foci VB-t? Kinek drukkolsz?

Nem igazán köt le a futball nézése, 
az inkább a fiúkáim reszortja :D


Kristina kérdéseire a válaszok...


1. Miért kezdtél blogot írni?
Erre a válasz, föntebb megtalálható! :D

2. Mi a specialitásod, amit bármilyen vendég fut is be, előkapsz?

Specialitásom nincs :D A spontán dolgokat
szeretem, szinte sosem tervezek előre!
A stressz pedig kimondottan doppingol,
abszolút új helyzeteket,ízvilágot teremt :D

3. Recept után vagy kreativitásodból táplálkozva készíted az ételeket?

A kedvenc "lazítós" elfoglaltságom,hogy külföldi
oldalak gasztro fotóit nézegetem,
onnan gyűjtve inspirációkat. Az izgalmasabb
szép képeknél a receptbe is bele-bele olvasok.
Előfordul,hogy jegyzetelek, de úgyis meg
 fogom változtatni, saját szájízre igazítani...
így vicces teret nyer a jegyzetelés maga :D
Kreatív lennék? ezt döntsék el akik olvassák
 a blogom...inkább spontánnak titulálnám magam :D

4. Szereted-e, ha más főz neked, kritizálod-e (magadban) az ételt és aztán otthon nekifutsz-e, hogy tökéletesítsd?

SZERETEM más főztjét élvezni :D Sosem kritizálok,
hiszen attól különleges, hogy ő maga készítette,
 szeretetből és rákészüléssel! A jó barátok 
társasága még a kevésbé ízletes étel is 
profivá varázsolja :D
Az éttermi ételeknél, már kritikusabb vagyok,
ha nem ízlik, egyszerűen ott hagyom!
...de sosem jutott még eszembe, hogy
tökéletesítsem azok hiányosságait :DDD


Köszönöm lányok a díjat,azaz a bizalmi stafétát!
Igazán jól esett a lelkemnek, hogy gondoltatok rám(is)!



Puszi Ani