2014-01-17





Kókuszos-vaníliás muffin ...













fromJuci szülinapi zsúrt tart, amire finomsággal készül minden kedves vendég a jelképes buli asztalkához hozzá járulva (fromjuci-elso-szuletesnapi-zsurja)
Egyik nagy kedvencem a kókusz és az ebből készült sütik , ami remélem az ünnepelt és többed magam szívét is megdobogtatja majd :)




Hozzávalók ...
12 db-hoz
mérce 1 csésze=2,5 dl

tészta...

2 tojás
1 csésze porcukor
1 csésze joghurt/kefir/tejföl
1 1/2 csésze liszt
1/2 csésze kókuszreszelék
1 tk szódabikarbóna/sütőpor
8 dkg vaj(olvasztott)
csipet só

0,1 dl tejszín/nálam kávé tejszín

töltelék...

3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 tk vanília esszencia
2 ek cukor
3 dkg vaj

krém a tetejére...

2 dl habtejszín
3-4 ek kókuszreszelék
porcukor(ízlés szerint)
a töltelék maradéka







Elkészítés ...


 Töltelékhez 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, vaníliát és a pudingport, majd a maradék tejet hozzá öntve, sűrű krémet főzünk. Főzés végén a vajjal krémes állagot érünk el. Hűvös helyre félre tesszük!
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, muffin sütő formát kibéleljük papír kapszlikkal/vagy vajazzuk-lisztezzük.
A tészta elkészítéséhez 1 tálra van szükségünk amiben a tojásokat-cukorral kihabosítjuk, joghurtot, olvasztott vajat is bele keverjük.
Liszt-só-kókuszreszelék-szódabb. keverékét a tojásos masszába elegyítjük.
Minden muffin kapszliba egy-egy evőkanálnyi tésztát kanalazunk, erre következik 1-1 teáskanálnyi vanília krém, majd ismét a kókuszos tészta.
Előmelegített forró sütőben/légkeverésen 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőből kivéve még forrón tejszínnel lekenjük, és rácsra téve hűlni hagyjuk.
Muffin koronájaként...a tejszínt habbá verjük és a megmaradt vanília krémet bele forgatjuk, valamint a kókusz reszeléket és ha nem lenne elég édes egy kis porcukrot is. Ebből a masszából a kihűlt muffinok tetejére kanalazunk egy keveset, amit kókusz vagy fehér csokoládé reszelékkel szórhatunk...
Maga a tészta állaga puha/szaftos/omlós, másnapra sem szárad ki :)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel :)














2014-01-16




Húsos leveles-csigák ...






Egyszerű és gyors vendégváró falatkák, vagy csak ha valami "finomra" áhítozik a család...készíthetünk valami hasonlót. Nem igazán recept csak "ötlet". A bolognaiból megmaradt húsos ragú újragondolása is lehet, akkor még gyorsabb a készítése :)







Hozzávalók ...
~ 34 db-hoz

500 g fagyasztott leveles tészta
10 dkg reszelt sajt
250 g darált hús
1 szál sárgarépa reszelve
1 kisebb konzerv egész paradicsomból
só,őrölt bors, friss oregánó, friss kakukkfű
1 gerezd zúzott fokhagyma
0,5 fej vöröshagyma
1-2 ek olíva olaj
1 tk étkezési keményítő/vagy liszt


Elkészítés ...

Leveles tésztát szobahőn felengedjük.
A töltelékhez az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzá adjuk a darált húst és a reszelt sárgarépát. Ízlés szerint fűszerezzük és készre pároljuk. Egész paradicsomokat (konzerv is jó- én a saját eltevésből használok :) botmixerrel pürésítjük, csomómentesen elkeverjük benne a keményítőt, majd a húsos raguhoz öntjük és felforraljuk. Hűvös helyen langyosra hűtjük(ne legyen túl híg mert kifolyik a tésztából!)
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.





Tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egyenletesen elterítjük rajta a húsos ragut. Feltekerjük, ujjnyi széles korongokat vágunk, amiket lefektetve tepsibe teszünk és tetejüket reszelt sajttal hintjük.





 Forró sütőbe tolva 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.


Tipp ...

Többféle kiszerelésű leveles tészta van forgalomban, szeretem azokat felhasználni, ahol egy tömbben van a tészta, nem pedig lapokban.A tömböt haránt félbe vágom és kinyújtva/formázva töltöm-szórom-tekerem...
Vállalkozó kedvűek saját maguk is elkészíthetik a tésztát, ami gyorsan elkészíthető http://vargaani.blogspot.hu/2013/10/l-eveles-teszta-gyorsan-hazilag.html
Amennyiben túl híg lett a ragunk még 1 tk keményítővel sűríthetünk rajta, vagy a reszelt sajtot közvetlenül a húsos ragúra szórjuk,
 feltekerés előtt !

























Diós "iker csigák" ...







Nagyon szeretek saját kezűleg kelt tésztából finomságokat kreálni...másnap elvihetik uzsonnára így tudom mi van a pocijukban aznap.  A kelt tészta illata gyúrás és sütés közben is egyszerűen elvarázsol! 
Készíteni is öröm! Annyi változatos forma kreálható, hogy a bolti kínálat a nyomába sem léphet!
Érdemes nekifogni, ha van egy kis időnk! Megtérül a bele fektetett munkánk az elégedett mosolyokból :)






Hozzávalók ...
18 db-hoz

tészta...
50 dkg liszt
1 db tojás
8 dkg margarin(olvasztott)
kb 2 dl langyos tej
(amennyit a tészta felvesz)
2 dkg élesztő
1 tk cukor
1 csipet só

töltelék...
20 dkg darált dió
2 ek porcukor
0,5 citrom leve és héja
0,5 narancs reszelt héja
1 kk őrölt fahéj
3 dkg olvasztott vaj

kenéshez 1db tojás  
szóráshoz /darált dió,mák,pisztácia






Elkészítés ...

Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést vájunk ide morzsoljuk az élesztőt, majd 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot- a tojást és az élesztőre öntve várjuk hogy felhabosodjon a kovász.
Elkeverjük a kovászt, olvasztott vajat és sót vegyítünk a tésztához és alaposan kidolgozzuk. Nekem még kb 1 dl langyos tejet felvett(függ a liszt sikér tartalmától mennyi folyadék kell)
Nejlonnal letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük(kb 20 perc)
Tölteléket a hozzávalókból összeállítjuk. 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpapírral béleljük.
A dundira kelt puha tésztát gyúrótáblára borítjuk és a felesleges gázbuborékokat kidolgozva belőle jól átgyúrjuk(szellőztetjük)
Enyhén lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk és lekenjük az olvasztott vajjal, erre szójuk egyenletesen a diós-citrusos tölteléket. Hosszanti irányú képzeletbeli felezővonalhoz mindkét irányból feltekerjük  diós tésztánkat és bő ujjnyi szeletekre vágjuk(nálam 18 db)
Sütőpapíros lemezre téve felvert tojással lekenjük és darált dióval/mákkal/pisztáciával... hintjük. 15 percnyi pihenő után forró sütőbe tolva 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Remekül illik a forró kakaó mellé, vagy desszert gyanánt egy kis vanília sodót is el tudok mellé képzelni ;)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel :)

















2014-01-14




Habcsók rózsák ...








Alkalmi ihletésű, de mégis egyszerű édességet hoztam mára
 ... Dolce vitaaaa :)
Habcsók - csoki krém és linzer triumvirátusa :)
 Linzer megpuhul a csokitól a teteje pedig ropogós ... hm









 Hozzávalók ...
kb 45 db-hoz

habrózsához...

5 tojás fehérje
35 dkg porcukor
2 csapott ek étkezési keményítő
1 tk vanília kivonat
pár cseppnyi piros ételfesték(opcionális)

tésztához...

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só

csokikrém...

15 dkg csokoládé
6 ek tejszín
2 dkg vaj









Elkészítés ...

60 fokra előmelegítjük a sütőt, nagyobb sütőlemezekre 
sütésálló papírt vágunk. Porcukrot és a keményítőt 
átszitáljuk egy tálkába, össze keverjük, félre tesszük.
Tojás fehérjéket félkeményre habosítjuk, vanília 
kivonatottal ízesítjük, majd teljesen keményedésig 
habosítjuk tovább, amihez kanalanként adagoljuk a 
keményítős porcukrot!!! Szép fényes masszát kell kapjunk.
 Egy késhegynyi piros ételfestéket(Wilton gél alapú 
ételfesték) kevertem örvény szerűen a masszához és 
óvatosan habzsákba töltöttem kb 5 cm átmérőjű rózsákat 
kanyarítva a sütőpapírozott tepsibe. A méret a linzer 
alap miatt fontos(persze csak kb-ra, vonalzó azért 
nem kell:)
Sütőbe toljuk rózsa habcsókjainkat és az ajtót 
kitámasztva egy vékony fakanállal kb 120 percig 
"szárítjuk" őket.
Eközben elkészítjük a linzer tésztát, amit gyors
 mozdulatokkal összegyúrunk , becsomagoljuk és hűvös helyen pihentetjük.
Csokikrém jelen esetben egy "ganache krém", amit 
végtelen egyszerű elkészíteni... Kis lábaskában tejszínt 
melegítünk és ebbe tördeljük a csokoládét, addig
 kavargatjuk amíg az teljesen el nem olvad , 
majd a vajat is bele olvasztjuk! Forralni nem kell, 
csak olvasztani !!! Jól elkeverjük, hogy szép fényes, 
homogén legyen a csoki. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
Linzer tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm 
vastagra nyújtjuk és 5 cm átmérőjűköröket szúrunk belőle. Előmelegített 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt 
világosra sütjük, majd rácsra téve hűtjük.
Célszerű mindezeket a mozzanatokat előző nap elkészíteni, 
így másnap gyorsabb lesz az össze állítás menete :)
A keményre száradt habcsókokat sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
 Linzer karikákra krémet kenünk és habrózsával koronázzuk
... sokáig elálló, mutatós sütemény kerekedik belőle :)
 A csoki krémet zacskóba töltöttem, arra pici lyukat 
vágtam , így könnyebb és gyorsabb volt a töltése !
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel :)





































2014-01-09





Sajtos-magos sós ...






Emlékeztek "nem mai tinik" amikor még a cukrászdákban lehetett kapni, amolyan szájpadlásra tapadós, abba nem hagyható, sós kockákat? Tetejükre  sajttal vagy köménnyel, szezámaggal, mákkal volt megszórva...sokáig tárolható és isteni finom volt ... nem szaporítom tovább a szót! Megtaláltam a tuti receptet!Igazi, rég elfeledett ízemlékeket ébresztett fel bennem!






Hozzávalók ...

50 dkg liszt
25 dkg zsír/margarin
1 tojás
1 ek só
1 tk cukor
2 dkg élesztő
15-20 dkg sajt(reszelve)
hideg tej(amennyit felvesz)

+ 1 tojás a tetejére
esetleg magok(kömény,mák,dió,szezám,len)




Elkészítés ...

A lisztbe keverjük a sót, cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt, reszelt sajt felét és a zsiradékot(zsírral és margarinnal is elkészítettem már ,mindkét verzióval pocak kompatibilis :)Majd tojást teszünk hozzá és kevéske hideg tejjel kemény tésztát gyúrunk! Nem kelesztjük, omlós sós tésztára van szükségünk :)A tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük(legjobb egy éjszakára)vagy 1-2 óra múlva, enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk(nehéz feladat,mert kemény a tészta) kedvünk szerint éles késsel kis kockákra vágjuk vagy formákat szúrunk ki. 








A leeső tésztadarabokat nyugodtan újból dolgozzuk össze és használjuk ismét. Sütőpapírozott lemezre rakosgatjuk,
tetejüket tojással lekenjük, magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük(légkeverésen 10-12 perc)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!






Pssszt! Itt vidéken még mindig lehet kapni habtálcára csomagolt kiszerelésben :)








2014-01-08





"Túrós"-barackos Linzertorta...





Pille könnyű torta, ami a nevével ellentétben egy morzsányi túrót sem tartalmaz :) Kedves szomszédainknak készült köszönet-képpen a sok szívességért... (a második teszt torta a mienk lett)
Nem kell nagy szakértelem az elkészítéséhez, így bátran ajánlom kezdő konyhatündéreknek is :)





Hozzávalók ...
22 cm-es tortaformához

linzer tészta...

20 dkg liszt
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
0,5 cs sütőpor
0,5 citrom leve és reszelt héja
csipet só

krém...

2,5 dl tej
3 ek cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
1 kis dobozos barackos joghurt/natúr joghurt/vagy tejföl
1 kk vanília aroma
0,5 citrom reszelt héja

tetejére...

lekvár ás porcukor(opcionális:)



Elkészítés ...


Linzer tészta készítésével kezdünk--- liszt-porcukor-sütőpor-só keverékében gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg margarint, majd tojások sárgáját és citrom reszelt héját és levét is hozzá adva , lágy tésztát kapunk. Becsomagolva, hűvös helyen pihentetjük.
Sütőt előmelegítjük 160 fokra/légkeverésen (normál tűzhelynél 180 fok)
Tortaforma alját és oldalát sütőpapírral borítjuk. A tészta 3/4 részét a forma aljába nyomkodjuk, lehetőleg egyenletesen. A tészta 1/4-e pedig a torta rácsozata lesz.
Krémhez---a tojások fehérjét habbá verjük és félre tesszük.Tejet egy nagyobb lábasba önjük, hozzá keverjük a cukrot, vanília aromát, reszelt citrom héját és csomómentesen a puding port, majd a barackos joghurtot(natúr joghurtot vagy tejfölt) és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk belőle. Még forrón óvatosan képzeletbeli 8-as alakban bele forgatjuk a felvert tojás fehérjét(ami szinte azonnal megfő)
Az elkészült tölteléket a formában eldolgozott tésztára öntjük,  elsimítjuk, majd a megmaradt tésztából vékony "hurkákat" sodrunk és rácsos alakzatban díszítjük a torta tetejét :)
Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd amikor pirulni kezd a teteje (kb félidőnél)borítsunk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen! 30-35 perc múlva elkészült süteményben még rezeghet a töltelék, ne ijedjünk meg, amint kihűl gyönyörűen összeáll :))) 10 percnyi pihentetés után vegyük le a torta karimát(ne izzadjon be a tészta) a rácsokba kanalazhatunk nekünk tetsző lekvárt, esetleg porcukorral is szórhatjuk!(mi már langyos állapotában felfaltuk így a kihűlt tortáról nyilatkozni sajna nem tudok)
Szomszéd családnak ízlett--ami jelenleg a lényeg volt!!!
Kötényeket felkötni!!! Alkotásra fel!















2014-01-07




Diós kiflik ...





Egyszerű vendégváró édes falatkák pici csokival bolondítva.Nincs szükség hűtőben pihentetésre azonnal süthető diós finomság, amit többször is elkészítettem már, ajánlom nektek is szeretettel...




Hozzávalók ...
50 db-hoz

10 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
1 kk sütőpor
20 dkg liszt
csipet só
fél narancs reszelt héja és leve

5 dkg olvasztott csokoládé a díszítéshez




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit sütőpapírral béleljük.
A hozzávalókból kissé ragacsos tésztát kapunk, amit 5 egyenlő részre vágva, egyenként további 10 darabra szelünk ... lisztezett kézzel kis kifliket sodrunk és a papírozott lemezre tesszük egymástól kissé távolabb, mert picit terjedni fognak sülés közben. Forró előmelegített sütőbe tolva 10-15 perc alatt világosra sütjük. Vigyázat hamar megéghet és nem omlós ha nagyon kiszárítjuk! Ujjunkkal óvatosan megnyomva a kiflik tetejét, azt puhának még érezzük, akkor jó :)
Piruló dió és narancs illat lengi be konyhánkat, emiatt picit karácsonyi dejavuuu érzésünk lehet!
Amikor teljesen kihűltek diós tésztánk, csokoládét olvasztunk és vékony sugárban a kiflikre csorgatjuk ...Amint megdermed a csokoládé már fogyasztható is!
Kötényeket felkötni!!! Alkotásra fel :O


Tipp...

Kis műanyag zacskóba tördeljük a keserű/tej csokit, amit forró vízzel teli edénykébe helyezünk, amíg teljesen el nem olvad, majd pici lyukat vágva az egyik csücskére, egyenletesen,maszatolás nélkül tudjuk kezelni az olvadt csokit :)
Jól záródó edényben sokáig eláll.















 "Párán főtt"
( Gőzgombóc)











"Párán főtt", ahogy
Dédanyáink nevezték ezt a finomságot, amelyet 
gyerekeim is nagy szeretettel fogadtak.
 Tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amit a 
forró pára fölött "főzünk" meg.
 Német ajkúak konyhájában Dampfnudel néven ismerik. 
Készülhet édesen vagy sósan, töltelékkel vagy anélkül ...  fantáziánkra van bízva :) 
Nálunk édesen készült, házi barack lekvárral töltve, 
mákkal illetve dióval hintve.
Mindenképp legalább egyszer kipróbálós recept!
 Aki fánkot készített már annak ezek a gombócok ,
 már csak könnyített pályát jelentenek:) Kiadós leves 
után, első rangú étel, de desszertnek sem utolsó ;) 

















Hozzávalók ...
12 db-hoz

50 dkg liszt
5 dkg vaj(puha)
2 db tojás
csipet só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl tej


kenéshez...

olvasztott vaj


szóráshoz...

őrölt mák/dió
cukor











Elkészítés ...



Langyos tejbe elkeverjük a cukrot, friss élesztőt,
 kovászt készítünk. 
Puha vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk és hozzá 
adjuk a megérlelt kovászt. Jól gyúrható lágy tésztát
 kell kapjunk(nem folyós!!!)Fánk tésztához hasonlítanám
az állagát. Túlságosan keménynek gondolnánk,langyos tejjel lágyíthatunk rajta.
 Az alaposan kidolgozott tésztát nejlonnal letakarva,
meleg helyen, duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát
és 12 négyzet alakra vágjuk. Ízlésünknek megfelelően 
lekvárral, vagy csokoládéval, aszalt gyümölccsel,
 marcipánnal... töltjük. A tészta sarkait jól összecsípve, 
egyesével gombócokat formálunk belőlük. Ügyeljünk rá,
hogy a lekvár(töltelék) útját teljesen lezárjuk :)
Akinek van pároló edénye, abban készítheti, vagy
 pároló betétre csücsültetheti a gömböcöket.
Első kanyarban az edényre rögzített sűrű szövésű anyagon 
pároltam a tésztákat, de azok fotózásra vállalhatatlanul
össze nőttek és a gömb alaktól is igencsak távol álltak :)
Így a következő 6 gombócnál változtattam a technikán... 
nagy edényemet pont elfedte a fröccsenésgátló szűrő,
 erre rakosgattam kissé távolabb egymástól a tészta 
gombócokat.










 Nagy fém keverő tálat borítottam rájuk(felfogva a 
kiáramló gőzt)
és 15-20 perc párolódás után, óvatosan leszedegettem 
az idő közben  duplájára hízott, lekvártól áttetsző puha 
gombócokat. Vigyázzunk, idő előtt ne emeljük le a pároló
 fedelét, mert azon nyomban össze esik a tészta ... 
Még melegen olvasztott vajjal megkenjük felületüket és
bőségesen megszórjuk darált cukros mákkal, avagy dióval. 



Tipp ...


Vigyázzunk,hogy gőzöléskor a gombócok ne érjenek 
bele a vízbe !
Kedvünk szerint vanília sodót is készíthetünk, 
vagy csokoládé öntetet is jól illene hozzá ...
Azon melegében fogyasztva a legfinomabb, ám későbbiekben, 
mikróban felmelegítve is újból finom puha lesz :)
Kötényeket felkötni, alkotásra fel !!!