2014-06-14







Rizsgolyók mákos-fahéjas burokban...
citromfüves cseresznye szósszal










Üde nyári csemege, amihez csak minimális, tűzhely
 melletti tartózkodás szükséges :D
...desszertnek szántam, de komplett "Édes"
vacsora kerekedett belőle :D











Hozzávalók...
(25 db golyó)

golyókhoz...

2 dl (darált) rizs
4 dl tej
1 ek cukor
1 tk vanília aroma
1 narancs reszelt héja
csipet só


mák burokhoz...

100 g mák
100 g porcukor
1 mk őrölt fahéj
1 ek vaj


cseresznye szósz...

500 g magozott cseresznye
2 ek cukor(opcionális)
1 ek citromlé
3 dl natúr joghurt
1 mk őrölt szegfűszeg
2 tk kukorica keményítő
5-6 citromfű levélke







Elkészítés...


Mákot és cukrot ledaráljuk, fahéjjal ízesítjük,
majd serpenyőben olvasztott vajon, pár perc
 alatt megpirítjuk. Folyamatos kevergetés szükséges, 
nehogy megégjen a mák :)-félre tesszük.
.
.
.

Kávé darálón megőröljük a rizs szemeket.
Fűszerezve és tejjel felöntve sűrű péppé főzzük,
lehűtjük. A lehűlt rizspépből vizes kézzel,
zöld diónyi gombócokat gömbölyítünk, amiket
 az előzőleg elkészített vajas-fűszeres
 mákba forgatjuk. 
.
.
.

Gyümölcs szószhoz a cseresznyét kimagozzuk, 
lábosba téve ízesítjük, pár perc alatt
puhára pároljuk. Joghurtban elkeverjük
 a keményítőt és az apróra vágott citromfű levélkéket
majd  besűrítjük vele a cseresznye szószt. 
Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk 
a mákos burokban pompázó rizsgolyók mellé.
Kötényeket felkötni! Golyózzunk egyet! :D









































2014-06-11









Kókuszos pite
ananászos dzsemmel...










Sütemény evés iránti vágyakozás szüleménye, 
az egzotikus ízvilágot idéző kókuszos pite.
Kakaós pite tésztájának állaga és finomsága
volt a kiinduló pont...a töltelék pedig 
az általunk nagyon kedvelt kókusz lett.
Ananászos házi trópusi dzsem is került bele,
 ami még különlegesebbé tette az összhatást :D
Természetesen bármilyen finom savanykás 
lekvárral bátran helyettesíthető!
Nagyon gyorsan elkapkodták a mancsocskák
a tálcáról...így abszolút siker sütiként 
megőrizve és lejegyezve a recept! :D
Pihe-puha, zamatos..és veszélyesen eteti magát!







Hozzávalók...
(20 X 30 cm-es tepsi)


tészta...

220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej


töltelék...

150 g kristály cukor
150 g kókuszreszelék
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
(csipetnyi só)
lekvár(ízlés szerint-nálam
trópusi dzsem )








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit
 sütőpapírral béleljük.
Tészta hozzávalóiból, jól formázható, 
 tésztát kell kapjunk, amit felhasználásig 
félre téve pihentetünk. Elkészítjük a 
tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjékhez adjuk a kétféle cukor felét és 
egy csipetnyi sót, majd félkemény habbá verjük.
 Nem érdemes keményre "túlverni" a habot, 
mert csak töredezni fog a töltelékünk és 
nem lesz könnyed, laza szerkezetű.
Másik tálban a maradék cukrot és tojások sárgáját
fehéredésig habosítjuk(amíg el nem olvadnak
benne a cukorszemcsék)Óvatosan bele forgatjuk a 
felvert tojás fehérjét és apránként adagolva 
hozzá a kókusz reszeléket. 
A tésztát 2 részre vágjuk és egyenként 
tepsi méretűre nyújtjuk. Az alsó tészta réteget 
tetszés szerinti mennyiségben lekenjük lekvárral, 
majd a kókuszos tölteléket simítjuk el rajta. 
Az egészet befedjük a kinyújtott másik 
tészta réteggel, villával több helyen 
megszurkáljuk hogy ne púposodjon fel
 a sütemény teteje.
Forró sütőbe tolva 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
Sütőpapírral együtt kiemelve a tepsiből,
rácsra tesszük hűlni...
Hasábokra vágva, porcukorral hintve kínáltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D



































Káposztás-sárgarépa 
saláta
fűszeres joghurt öntettel...














Ebben a nyári nagy melegben nem igazán szeretek 
sok időt eltölteni a tűzhely mellett főzőcskézve...
ilyenkor előnyt élveznek a friss saláták és 
grillezett húsok, zöldségek...
Csípős salátát ajánlanék figyelmetekbe, amit
friss menta levél íze tesz különlegessé...
üdítő ízvilág, ami cseppet sem hajaz a 
fogkrémre a mentától! :D








Hozzávalók...
4 személyre


1/2 új fejes káposzta
2 db sárgarépa


öntethez...

2 dl natúr joghurt
1 ek apróra vágott snidling
1 tk chili paprika pehely
3-4 friss menta levél
1 ek almaecet
1 tk cukor
egy nagy csipet tengeri só
1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk füstölt-őrölt-
 piros paprika


burgonyához...

8 db nagy burgonya 
2 ek mogyoró olaj
1 ek szója szósz
frissen őrölt bors







Elkészítés...


A káposztát legyaluljuk, sárgarépát lereszeljük
 egy tálba. Az öntet hozzávalóit egy tálkában 
villával össze keverjük és a reszelt zöldségekhez
 adva, alaposan bele forgatjuk. 
Pár órányi hűtőben való pihenő után 
füstölt paprika őrleménnyel hintve tálaljuk...
Grillezett húsok, burgonya kísérőjeként 
nagyon ízletes, hűsítő, friss idény saláta.
Önálló fogásként sült fűszeres burgonyával 
fogyasztottuk.
.
.
.
Burgonyákat körömkefével megsikáljuk,
 héjával együtt puhára főzzük. Megtisztítjuk,
negyedekre vágjuk és serpenyőben hevített 
mogyoró olajon pirosra sütjük. Ízlésünknek 
megfelelően sózzuk, borsozzuk és azon melegében 
tálaljuk a jól behűtött salátával :D
Jó étvágyat!




















2014-06-10







Citromos rombusz...










Citrus íz rajongásom megrendíthetetlen :D 
Egy régi "Cukrász Mester" újságban bukkantam rá,
 erre a sütemény receptre.
Első látásra "szerelem" volt ... így már csak 
az alkalom váratott magára, hogy elkészítsem :D
.
.
.
Kedvesem neve napja szolgáltatta ezt a remek alkalmat...
Savanykás krém -édes burok alatt -omlós tésztakéreg
 közé fogva ... "régi idők ízvilága"
csak ajánlani tudom elkészítését :D







Hozzávalók...
30 X 20 cm-es tepsihez


tészta...

600 g liszt
200 g zsír
100 g porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 üveg savanykás lekvár
(nálam szilva)
3-4 ek tej


krém...

250 g vaj
250 g porcukor
2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja


máz...

80 g porcukor
pici citromlé


díszítéshez...

reszelt citrus héj









Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 db tepsit 
sütőpapírral bélelünk-félre tesszük.
A kimért alapanyagokból, gyors mozdulatokkal
 tésztát gyúrunk. Kevés tej hozzáadásával lazíthatunk
 az állagán. Nejlonba csomagolva, 1 óra hosszat
 hűtőbe pihentetjük, majd 4 egyenlő részre vágjuk,
amit egyenként 3 mm vastagságúra nyújtunk. Megkenjük
az egyik lapot lekvár egyik felével, rátesszük 
a másik kinyújtott lapot. A másik két tésztával
 ugyan így járunk el. Villával több helyen 
megszurkáljuk és előmelegített sütőben 
10-12 perc alatt  zsemle színűre sütjük.
Citromkrémhez a szoba-hőmérsékletű vajhoz
 szitálom a porcukrot és a citromok levével 
együtt kihabosítom. Ezzel a citrom krémmel 
ragasztjuk össze a lekváros tészta lapokat.
A máz elkészítéséhez... porcukorhoz annyi citromlét 
csavarunk,hogy könnyen kenhető mázat kapjunk. 
 Citrus héjjal, de akár darált dióval is hinthetjük 
citromos mázat. Dermedésig hűtőben tároljuk,
 éles késsel rombusz alakúra szeleteljük.
Kötényeket felkötni! Kellemes sütögetést :D








































2014-06-04








Sajtos-borsós marhahús- 
pirított burgonya nudlival...













Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert szomszédaim
kertészkedő emberek, akik gyakorta megosztják
 velünk "többlet" termésük egy részét. 
Hol egy kis eper, hol egy kis zöldség, friss hagyma...
Frissen szedett zsenge borsó is így került az ételbe :D
Amit kicsi fiam, kedveskedésből önállóan fejtett 
ki nekem, hogy "főzzek belőle finomat"
Együtt készítettük el ezt az ételt, így 
dupla boldogság járta át a szívem :D










Hozzávalók...
4 főre


500 g darált marhahús
2 ek olaj
150 g sajtkrém
150 g zöldborsó
1 db pritamin vagy kápia paprika
1 fej lila hagyma
só, őrölt fekete bors
1 tk kakukkfű

burgonya nudlihoz...

4 db közepes burgonya
kb 100-150 g liszt
frissen reszelt szerecsendió

150 g reszelt sajt
(tetejére olvasztani, de enélkül
 is finom ropogós lesz)








Elkészítés...


A megmosott burgonyákat, héjastól, sós vízben
 megfőzzük és megtisztítva krumplinyomón áttörjük.
Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük 
és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne 
ragadjon a kezünkhöz a tészta.
! felé vágjuk és egyenként hengerrés sodorjuk, 
majd kis nudlikat vágva, tenyerünk között
 kissé megsodorjuk-lisztezett tálcára félre tesszük.
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A raguhoz kevéske olajon az apró kockákra
 vágott hagymát üvegesre pároljuk.
Marha húst hozzá téve tovább pároljuk, 
ízlés szerint fűszerezzük. Frissen fejtett
 zsenge borsóval, kockára vágott pritamin paprikával
 és sajtkrémmel dúsítjuk.
A ragut egy tűzálló tálba öntjük,
tetejére rárakosgatjuk a nudlikat.
Forró sütőbe tolva, addig sütjük amíg
 aranybarna színt nem kapnak(kb 20 perc), ekkor 
reszelt sajttal szórjuk és pár percre még
visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt is 
rápiruljon az ételünkre.
Leírni a receptet, sokkal tovább tartott,
 mint elkészíteni az ételt :D
Mindent összevetve kb 50 perc alatt 
laktató és látványos egytálételt varázsolhatunk 
az asztalra szeretteink elé :D
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!









































Túrócsigák...





















Szinte nincs is olyan blogger az "ismeretségemben", 
akinél ne fordultak volna meg ezek a kelesztés nélküli,
 pihe-puha csigácskák :D ...ezen ok miatt,
 bocsánatot kérek a kitalálótól,
 hogy nem tudom megnevezni,
 de ami bizonyos, a recept az SZUPER JÓ ! :D 
... Éva, Gizi-receptjei blogjáról jegyzeteltem 
ki az összetevőket . 
 Egyedüli különbség, csak az ízesítésekben tér el. 
Maradtam a klasszikus kakaós vonalnál :D
Hipp-hopp kész valóban! 
Tekercseljetek ti is!







Hozzávalók...
(20 db csigához)

250 g túró
250 g liszt
csipet só
100 g cukor
1 tk vanília esszencia
5 ek vaj/vagy olaj
1 tk sütőpor


töltelékhez...

50 g olvasztott vaj + cukrozott kakaópor
vagy amit csak szeretnél...














...nálam meggy lekvárral is tekeredett pár darab :D











Elkészítés...


Igazából úgy gondoltam,hogy ha ilyen sokan 
elkészítették és csak dicsérő szavakkal illeti 
mindenki...nosza indítsunk egyből dupla adaggal...
Az egyik adag kakaósan, a másik pedig jó sűrű meggy 
lekvárral készült, pici fahéjjal fűszerezve :D
Mindkét verzió maximális pontszámmal végzett nálunk!
.
.
.

Sütőt előmelegítjük 180 fokra(villany sütő)
tepsit sütőpapírral fedjük.
Egy tálba lisztet szitálunk a sütőporral együtt.
...másik tálban  -túró -cukor -só -vanília mixerrel 
összekever, majd olajat is hozzá csorgatjuk. A lisztet 
a túrós masszába szórva, kézzel alaposan átgyúrjuk.
Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú téglalap
alakra nyújtjuk, olvasztott vajjal vékonyan lekenjük 
és kakaóporral beszórjuk...hosszabb oldalától
kezdve, szorosan feltekerjük és éles késsel 1,5 cm 
széles korongokat vágunk. 
Sütőpapíros lemezre fektetve, forró sütőben 
20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hűtjük és porcukorral hintve tálaljuk.
Nagyon eteti magát ... én szóltam! :D