2014-05-14






Diós-kiflifelfújt...















Kissé viseltes kiflik felhasználásával
 "kavartam" ki, egy szerintem ízében
 és állagában is megfelelő reggeli csemegét.
Az elkészítés első mozzanatai valójában
 a mákos gubára hajaznak, ami ezúttal 
inkább, Gerbeaud érzést közvetít :D
Kísérletező kedvűek vágjanak bele, mert megéri!








Hozzávalók...
6 db-hoz


töltelék...

2 db "szikkadt" kifli
3 dl tej
1 ek rum/rumaroma
50 g barna cukor
20 g vaj
1 kk őrölt fahéj
150 g darált dió
1/2 narancs reszelt héja


"kötőanyag"...

3 db tojás
50 g barna cukor
csipet só
3 ek olaj


tetejére...

sárgabarack lekvár
100 g csokoládé
4 ek tejszín







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra,
 muffin sütő formát előkészítjük, kivajazzuk
(nálam szilikon - nem kellett vajazni:)
Kifliket karikákra vágjuk és a meleg tejben 
elkevert vajas-fahéjas-cukros folyadékot ráöntjük.
Narancs héjat reszelünk rá és darált dióval hintve
felhasználásig félre tesszük. 
Tojásokat szétválasztjuk és a cukrot ketté osztva,
külön-külön kihabosítjuk.A habos sárga részbe 
olajat csorgatunk, majd a két masszát
 egybe telepítjük, majd óvatosan(habot nem törve)
a diós kiflihez forgatjuk. Muffin formákba kanalazzuk 
a diós masszát és forró sütőbe tolva, 
20-25 perc alatt készre sütjük. 
Még forrón lekenjük lekvárral a sütik tetejét
és rácsra téve hűlni hagyjuk. Tejszínt a csokoládéval
vízgőz felett, vagy mikróban megolvasztjuk és 
a sütemények tetejére csorgatjuk.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!























2014-05-12







"Ratatouille" ...
A Franciák-lecsója









Ez egy olyan egyszerű és finom étel,
 hogy recept sem kell hozzá! Csupán csak kedvelt 
zöldségeidet dobáld egy forró serpenyőben
 gőzölgő, hagymás alapra...ízesítsd kedvedre...
és pár perc leforgása alatt ízorgia gyanús 
ételt tálalsz szeretteid elé :D
Éljen a tavasz <3 i="">






Hozzávalók...
4 személyre


1 db padlizsán
1 kisebb cukkini
1 db nagy paprika
1 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
3 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
2 ek paradicsom püré
1 kis ág rozmaring
friss kakukkfű levélkék







Elkészítés...


Olíva olajon a nagyobb kockára vágott hagymát
 megpirítjuk és a közben szintén kockákra aprított
 többi zöldséget hozzá adva, tovább pároljuk. 
Fűszerezzük ízlés szerint, majd a paradicsom 
pürét is hozzá keverve pár perc alatt roppanósra 
"főzzük" a zöldségeket.
 Szerintem akkor a legfinomabb, ha nincsenek 
túlfőzve a zöldségek :D Pár karika erős paprikát
 is csempésztem bele, olyan kis "sziszegős" lett :D
Természetesen ez opcionális művelet :D
Vajas-sajtos pirítóst készítettem mellé, 
azzal tunkoltuk ki a csípős szaftot a tálból.
Jó étvágyat!




















2014-05-11







Sült csirkemell-
laska gombás-tejszínes rizottóval...









Ebéd...vacsora...cirka 30 perc alatt 
Szaftos rizottóval és idény salátával körítve.
...amit mindenki elégedett mosollyal fog jutalmazni :D 









Hozzávalók...
6 főre


6 db csirkemell filé
2 ek mediterrán fűszerkeverék
(oregáno, bazsalikom, kakukkfű)
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt fehér bors
2 ek olíva olaj



körethez...

30 dkg rizottó rizs
1/2 fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
1 ek vaj
só, őrölt fehér bors
1 l (meleg) zöldség alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
15 dkg laska gomba
parmezán(ízlés szerint)
frissen vágott petrezselyem



saláta...

6 db paradicsom
1 fej lila hagyma
friss bazsalikom levelek
2 kk fokhagyma por
citromlé
só 
bors










Elkészítés...


Csirke melleket bepácoljuk a fűszerekkel,
 pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
Majd 190 fokos sütőbe tolva kb 15 percig alufólia
 alatt, majd 15 percig, fólia nélkül, grill alatt
 sütöttem amíg szép piros színt nem kapott :D
Salátához a paradicsomot és lila hagymát cikkekre 
vágjuk, bazsalikom leveleket tépkedünk rá
 és a citromlében elkevert öntettel meglocsolva,
 óvatosan átforgatjuk,tálalásig hűtőbe tesszük.
Eközben a körethez... serpenyőben, olaj/vaj
pároson, kis kockákra vágott vöröshagymát pirítunk,
apróra vágott gombával dúsítjuk és a 
rizottó rizst is hozzá adva, nyakon öntjük a fehér borral.
Pár pillanatig össze forraljuk őket, ízlés szerint
 fűszerezzük és merőkanalanként fokozatosan adagolva 
hozzá merjük a meleg zöldség alaplét. 
(amikor elforr az alaplé, újból merünk hozzá)
 Gyakorta ismétlődő kevergetés után a "fog kemény" 
rizshez tejszínt öntünk és reszelt 
parmezánnal szórjuk... maximum 16 perc és kész :)
Azon melegében tálaljuk az étkeket :D 
Jó étvágyat hozzá!


















2014-05-07







Almás-epres 
réteskosárkák...













Igazából ez a rétes kosárka, maradék 
felhasználás célzattal született.
Ugyanis a csomag réteslapból kimaradt 2
amit azonnal fel kellett használnom...
a gyümölcsök szintén adottak voltak, így 
elkészültek "ŐK" Legközelebb rebarbarával 
és más gyümölccsel kombinálva is el fog készülni :)
Nagyon egyszerű és szerintem látványos is...
Vegyétek, vigyétek!














Hozzávalók...
9 db-hoz


2 levélnyi réteslap
50 g olvasztott vaj
2 db zöld alma
150 g eper
1 ek zsemlemorzsa
1 ek kókusz reszelék
1 kk fahéj
1 ek barna cukor




díszítéshez...

eper 
200 ml görög joghurt
1 cs vaníliás cukor









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, muffin
 sütőformát vagy kosárka formákat előkészítjük, 
olvasztott vajjal vékonyan kikenjük őket.
Egy kis serpenyőben kókuszreszeléket a 
zsemlemorzsával együtt megpirítjuk.
Hozzá keverjük az őrölt fahéjat és cukrot is.
Almákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, 
 a szintén feldarabolt eperrel együtt 
az elkészített kókuszos morzsába forgatjuk.
Réteslapokat nedves konyharuhára tesszük 
és 9 négyzetre vágjuk. 
Vajjal vékonyan lekenjük és a két lapot össze 
fogva,sütőformákba igazítjuk. Közepükbe halmozzuk 
az almás tölteléket és forró sütőbe tolva
10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Joghurtot a vaníliás cukorral elkeverjük 
és mindegyik kosárka tetejére csorgatunk 
belőle, eperszeletekkel díszíthetjük.
Jó étvágyat!
































"Cipócska"...












Szeretek itthon kenyerekkel és különféle pékárúakkal kísérletezni.
Egyrészt tudod mit tettél bele, másrészt
a sütőből kiáradó illatfelhő...na az nagyon 
varázslatos tud lenni! :D






Hozzávalók...


300 g búza finomliszt
150 g teljes kiőrlésű rozs liszt
50 g lenmagliszt
250-300 ml langyos víz
25 g friss élesztő
1 ek méz
30 g lenmag
50 ml olíva olaj







Elkészítés...


Egy tálba kimértem a liszteket, össze kevertem 
a sóval és közepébe mélyedést vájtam. 
Ide morzsoltam bele az élesztőt, 
 mézzel csorgatva és 2 dl langyos vízzel
 felöntve. Amikor a kovász szépen felhabosodott 
alaposan összegyúrtam a tésztát olíva olaj 
és a lenmagocskák társaságában. 
Amennyiben túl "morzsalékos" 
lenne a tészta, langyos vízzel lazíthatunk 
a szerkezetén. Nejlonnal letakarva, 
meleg helyen duplájára kelesztjük.
Majd tálból kivéve, átgyúrjuk - "szellőztetjük"
 leendő kenyerünk tésztáját, 
megformáljuk és enyhén lisztezett sütőedénybe 
tesszük. Újból letakarva pihenőt rendelünk el...
a megkelt cipócskát kevéske rozsliszttel hintjük
 és éles késsel bevagdossuk tetejét. 
Előmelegített, 180 fokos, gőzös sütőben, 
légkeverésen, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütőből kivéve rácson hűtjük...
Jó étvágyat hozzá!


















2014-05-06







"Május" torta ...






Finnország fővárosában, Helsinkiben él egy fiatal magyar
 biológus lány ...Ildikó, aki csodás süteményekkel,
 tortákkal, bonbonokkal... kápráztatja el ildiKOKKI 
elnevezésű blogjának olvasóit.
Valószínűleg, az édesség készítés
 szeretetéből kiindulva, így ismeretlenül is,
szimpatizánsok lettünk :D
Virtuális vendégségbe invitált magához,
ahová kérésére, sütivel érkezek :D
...azaz egy habos tortával készültem, mert bizonyos,
 hogy nagy és kedves társaság fog összegyűlni nála!







Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)



tésztá(k)hoz...



 piskóta-

3 db tojás
90 g liszt
70 g kristálycukor
csipet só


diós piskóta-

3 db tojás
60 g liszt
30 g darált dió
70 g kristálycukor
csipet só


kakaós piskóta-

3 db tojás
60 g liszt
30 g Holland kakaópor
70 g kristálycukor
csipet só


vaníliás krémhez...

300 ml tej
1 tasak vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
60 g cukor
1 tk vanília esszencia


kakaós krém...


250 ml habtejszín
1 ek Holland kakaópor
1 ek porcukor


tetejére...

100 g csokoládé
80 ml tejszín

250 ml habtejszín a torta oldalára,
Dobos cukorral és darál dióval díszítettem








Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortaformák alját 
sütésálló papírral béleljük,oldalukat enyhén kivajazzuk.
 Lisztet átszitáljuk, félre tesszük.
A normál piskóta lap elkészítéséhez,
  tojásokat szétválasztjuk. 
Fehérjéhez 2/3 cukrot és csipet sót adva, habbá verjük, 
majd sárgáját 1/3 kristálycukorral kihabosítjuk.
A két masszát óvatosan egybe telepítjük, 
és folyamatos keverés mellett a lisztet is bele forgatjuk.
 Tortaformába simítva kb 12-15 perc alatt készre sütjük.
A következő két tortalapnál is ugyan így járunk el,
csak ott a liszthez hozzá keverjük a plusz
(dió, kakaó) hozzávalókat, amit majd 
a tojásos masszához forgatunk.
A kisült tortalapokat rácsra téve hűtjük. 

Vaníliás krémhez sűrű pudingot főzünk, 
amibe még forrón belekeverjük a kristály 
cukorral felvert tojás fehérje habot, 
majd a krémet a kakaós tortalapra simítjuk, 
 és a normál piskótalappal fedjük.
Habtejszínt felverjük és porcukorral,
 kakaóporral ízesítjük, tortalapra kenjük, 
diós tortakarikával befedjük.
Kis lábasban tejszínt melegítünk,
 majd a csokoládét bele tördelve,
 megolvasztjuk és fényesre keverjük,
a tortakarika tetejére kenjük, hűtőbe téve dermesztjük.
Tejszínt habbá verjük és a torta oldalára simítjuk.
Kristálycukrot megolvasztottam, amíg a cukor szemcsék
 teljesen el nem olvadtak,világos karamell színűre 
(-Dobos cukor)majd kanál segítségével,sütőpapírra
csiga alakzatokat csorgattam, megszilárdult,
 ezek lettek a díszítő elemek...
Kötényeket felkötni, habverőt a kézbe!


...és talán, ildiKOKKI  virtuális 
"vendég partiján" 
 meg fogtok kóstolni egy szeletkét a tortából :D