2014-01-09





Sajtos-magos sós ...






Emlékeztek "nem mai tinik" amikor még a cukrászdákban lehetett kapni, amolyan szájpadlásra tapadós, abba nem hagyható, sós kockákat? Tetejükre  sajttal vagy köménnyel, szezámaggal, mákkal volt megszórva...sokáig tárolható és isteni finom volt ... nem szaporítom tovább a szót! Megtaláltam a tuti receptet!Igazi, rég elfeledett ízemlékeket ébresztett fel bennem!






Hozzávalók ...

50 dkg liszt
25 dkg zsír/margarin
1 tojás
1 ek só
1 tk cukor
2 dkg élesztő
15-20 dkg sajt(reszelve)
hideg tej(amennyit felvesz)

+ 1 tojás a tetejére
esetleg magok(kömény,mák,dió,szezám,len)




Elkészítés ...

A lisztbe keverjük a sót, cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt, reszelt sajt felét és a zsiradékot(zsírral és margarinnal is elkészítettem már ,mindkét verzióval pocak kompatibilis :)Majd tojást teszünk hozzá és kevéske hideg tejjel kemény tésztát gyúrunk! Nem kelesztjük, omlós sós tésztára van szükségünk :)A tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük(legjobb egy éjszakára)vagy 1-2 óra múlva, enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk(nehéz feladat,mert kemény a tészta) kedvünk szerint éles késsel kis kockákra vágjuk vagy formákat szúrunk ki. 








A leeső tésztadarabokat nyugodtan újból dolgozzuk össze és használjuk ismét. Sütőpapírozott lemezre rakosgatjuk,
tetejüket tojással lekenjük, magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük(légkeverésen 10-12 perc)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!






Pssszt! Itt vidéken még mindig lehet kapni habtálcára csomagolt kiszerelésben :)








2014-01-08





"Túrós"-barackos Linzertorta...





Pille könnyű torta, ami a nevével ellentétben egy morzsányi túrót sem tartalmaz :) Kedves szomszédainknak készült köszönet-képpen a sok szívességért... (a második teszt torta a mienk lett)
Nem kell nagy szakértelem az elkészítéséhez, így bátran ajánlom kezdő konyhatündéreknek is :)





Hozzávalók ...
22 cm-es tortaformához

linzer tészta...

20 dkg liszt
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
0,5 cs sütőpor
0,5 citrom leve és reszelt héja
csipet só

krém...

2,5 dl tej
3 ek cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
1 kis dobozos barackos joghurt/natúr joghurt/vagy tejföl
1 kk vanília aroma
0,5 citrom reszelt héja

tetejére...

lekvár ás porcukor(opcionális:)



Elkészítés ...


Linzer tészta készítésével kezdünk--- liszt-porcukor-sütőpor-só keverékében gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg margarint, majd tojások sárgáját és citrom reszelt héját és levét is hozzá adva , lágy tésztát kapunk. Becsomagolva, hűvös helyen pihentetjük.
Sütőt előmelegítjük 160 fokra/légkeverésen (normál tűzhelynél 180 fok)
Tortaforma alját és oldalát sütőpapírral borítjuk. A tészta 3/4 részét a forma aljába nyomkodjuk, lehetőleg egyenletesen. A tészta 1/4-e pedig a torta rácsozata lesz.
Krémhez---a tojások fehérjét habbá verjük és félre tesszük.Tejet egy nagyobb lábasba önjük, hozzá keverjük a cukrot, vanília aromát, reszelt citrom héját és csomómentesen a puding port, majd a barackos joghurtot(natúr joghurtot vagy tejfölt) és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk belőle. Még forrón óvatosan képzeletbeli 8-as alakban bele forgatjuk a felvert tojás fehérjét(ami szinte azonnal megfő)
Az elkészült tölteléket a formában eldolgozott tésztára öntjük,  elsimítjuk, majd a megmaradt tésztából vékony "hurkákat" sodrunk és rácsos alakzatban díszítjük a torta tetejét :)
Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd amikor pirulni kezd a teteje (kb félidőnél)borítsunk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen! 30-35 perc múlva elkészült süteményben még rezeghet a töltelék, ne ijedjünk meg, amint kihűl gyönyörűen összeáll :))) 10 percnyi pihentetés után vegyük le a torta karimát(ne izzadjon be a tészta) a rácsokba kanalazhatunk nekünk tetsző lekvárt, esetleg porcukorral is szórhatjuk!(mi már langyos állapotában felfaltuk így a kihűlt tortáról nyilatkozni sajna nem tudok)
Szomszéd családnak ízlett--ami jelenleg a lényeg volt!!!
Kötényeket felkötni!!! Alkotásra fel!















2014-01-07




Diós kiflik ...





Egyszerű vendégváró édes falatkák pici csokival bolondítva.Nincs szükség hűtőben pihentetésre azonnal süthető diós finomság, amit többször is elkészítettem már, ajánlom nektek is szeretettel...




Hozzávalók ...
50 db-hoz

10 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
1 kk sütőpor
20 dkg liszt
csipet só
fél narancs reszelt héja és leve

5 dkg olvasztott csokoládé a díszítéshez




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tepsit sütőpapírral béleljük.
A hozzávalókból kissé ragacsos tésztát kapunk, amit 5 egyenlő részre vágva, egyenként további 10 darabra szelünk ... lisztezett kézzel kis kifliket sodrunk és a papírozott lemezre tesszük egymástól kissé távolabb, mert picit terjedni fognak sülés közben. Forró előmelegített sütőbe tolva 10-15 perc alatt világosra sütjük. Vigyázat hamar megéghet és nem omlós ha nagyon kiszárítjuk! Ujjunkkal óvatosan megnyomva a kiflik tetejét, azt puhának még érezzük, akkor jó :)
Piruló dió és narancs illat lengi be konyhánkat, emiatt picit karácsonyi dejavuuu érzésünk lehet!
Amikor teljesen kihűltek diós tésztánk, csokoládét olvasztunk és vékony sugárban a kiflikre csorgatjuk ...Amint megdermed a csokoládé már fogyasztható is!
Kötényeket felkötni!!! Alkotásra fel :O


Tipp...

Kis műanyag zacskóba tördeljük a keserű/tej csokit, amit forró vízzel teli edénykébe helyezünk, amíg teljesen el nem olvad, majd pici lyukat vágva az egyik csücskére, egyenletesen,maszatolás nélkül tudjuk kezelni az olvadt csokit :)
Jól záródó edényben sokáig eláll.















 "Párán főtt"
( Gőzgombóc)











"Párán főtt", ahogy
Dédanyáink nevezték ezt a finomságot, amelyet 
gyerekeim is nagy szeretettel fogadtak.
 Tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amit a 
forró pára fölött "főzünk" meg.
 Német ajkúak konyhájában Dampfnudel néven ismerik. 
Készülhet édesen vagy sósan, töltelékkel vagy anélkül ...  fantáziánkra van bízva :) 
Nálunk édesen készült, házi barack lekvárral töltve, 
mákkal illetve dióval hintve.
Mindenképp legalább egyszer kipróbálós recept!
 Aki fánkot készített már annak ezek a gombócok ,
 már csak könnyített pályát jelentenek:) Kiadós leves 
után, első rangú étel, de desszertnek sem utolsó ;) 

















Hozzávalók ...
12 db-hoz

50 dkg liszt
5 dkg vaj(puha)
2 db tojás
csipet só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl tej


kenéshez...

olvasztott vaj


szóráshoz...

őrölt mák/dió
cukor











Elkészítés ...



Langyos tejbe elkeverjük a cukrot, friss élesztőt,
 kovászt készítünk. 
Puha vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk és hozzá 
adjuk a megérlelt kovászt. Jól gyúrható lágy tésztát
 kell kapjunk(nem folyós!!!)Fánk tésztához hasonlítanám
az állagát. Túlságosan keménynek gondolnánk,langyos tejjel lágyíthatunk rajta.
 Az alaposan kidolgozott tésztát nejlonnal letakarva,
meleg helyen, duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát
és 12 négyzet alakra vágjuk. Ízlésünknek megfelelően 
lekvárral, vagy csokoládéval, aszalt gyümölccsel,
 marcipánnal... töltjük. A tészta sarkait jól összecsípve, 
egyesével gombócokat formálunk belőlük. Ügyeljünk rá,
hogy a lekvár(töltelék) útját teljesen lezárjuk :)
Akinek van pároló edénye, abban készítheti, vagy
 pároló betétre csücsültetheti a gömböcöket.
Első kanyarban az edényre rögzített sűrű szövésű anyagon 
pároltam a tésztákat, de azok fotózásra vállalhatatlanul
össze nőttek és a gömb alaktól is igencsak távol álltak :)
Így a következő 6 gombócnál változtattam a technikán... 
nagy edényemet pont elfedte a fröccsenésgátló szűrő,
 erre rakosgattam kissé távolabb egymástól a tészta 
gombócokat.










 Nagy fém keverő tálat borítottam rájuk(felfogva a 
kiáramló gőzt)
és 15-20 perc párolódás után, óvatosan leszedegettem 
az idő közben  duplájára hízott, lekvártól áttetsző puha 
gombócokat. Vigyázzunk, idő előtt ne emeljük le a pároló
 fedelét, mert azon nyomban össze esik a tészta ... 
Még melegen olvasztott vajjal megkenjük felületüket és
bőségesen megszórjuk darált cukros mákkal, avagy dióval. 



Tipp ...


Vigyázzunk,hogy gőzöléskor a gombócok ne érjenek 
bele a vízbe !
Kedvünk szerint vanília sodót is készíthetünk, 
vagy csokoládé öntetet is jól illene hozzá ...
Azon melegében fogyasztva a legfinomabb, ám későbbiekben, 
mikróban felmelegítve is újból finom puha lesz :)
Kötényeket felkötni, alkotásra fel !!!




































2013-12-30





Sajtos rúd ...




 Anyukám régi receptjei közt nézelődtem és végre előkerült a sajtos rúd recept!!! Régi-régi ízemlék ez már minálunk ... Anya hiányával és általa hagyott nagy űrrel tűzdelve ... Olyan finom úgysem lesz mint ahogy ő készítette, de valami hasonlóval próbálkozom ! 
Szeretettel ajánlom ezt az egyszerű sósságot elkészítésre!!!




Hozzávalók ...

30 dkg finom liszt
10 dkg darás liszt
25 dkg margarin/zsír
1-2 tk só
1 kk sütőpor
2 tojás sárgája
15 dkg reszelt sajt
1-2 ek tejföl(amennyit felvesz)

kenéshez 1 tojás


Elkészítés ...

Nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, vajjal elmorzsoljuk, sózzuk, a reszelt sajt felét is hozzá adjuk, majd a tojások sárgájával és tejföllel könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Frissen tartó fóliába csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetjük... majd enyhén lisztezett felületen 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, felvert tojással lekenjük és a reszelt sajt másik felével hintjük. Derelye vágóval/pizza vágóval/éles késsel 1 cm széles csíkokat vágunk, kb 10 cm hosszúságra szabdaljuk :) ... Sütőpapírral bélelt lemezre téve 180 fokon 10-15 perc alatt világos aranybarnára sütjük ... 



Tipp ...

Bármilyen ízű kemény sajtot használhatunk, személy szerint füstölt sajtot is csempésztem bele :)Sokáig eltartható sós sütemény(lenne...)Kezdőknek is bátran ajánlom elkészítését, de csak dupla mennyiséggel érdemes... mert nagggyon fini ;)











2013-12-21






Csavart-Rozsos Bagett gazdagon...





Reggelire, tízórai, vacsira ... mindenképp jó választás. Házilag aszalt paradicsomot és annak fűszeres olíva olaját használtam ami még egy kis pluszt adott az ízeknek ;)




Hozzávalók ...
4 db csavart bagetthez

25 dkg finom liszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 dl langyos víz
2 ek olíva olaj
2 csapott kk só

kovászhoz...

2 dl langyos víz
10 dkg liszt
1 dkg friss élesztő

töltelékhez...

1 -1 maréknyi aszalt paradicsom, aszalt olíva bogyó és sós lében olíva bogyó durvára vágva ...
 Igazából ízlésedre bízva a bele való !!!


Elkészítés ...

A kétféle lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Sóval csínján bánjuk ha az olajbogyós tölteléket választjuk,hiszen eleve sósak a bogyók :)
Kovászt készítünk - 2 dl langyos vízben csomómentesen elmorzsoljuk az élesztőt és a lisztet, majd meleg helyre téve várjuk hogy együttes erővel futásnak induljanak a tálkából ... Neeeem engedjük őket "megszökni" a lisztes keverékhez adjuk és jó alaposan összedolgozzuk őket. Olíva olajjal dúsítjuk a tésztát és letakarva, langymelegben 30 percet pihentetjük.
4 cipóra osztjuk kelt tésztánkat és egyenként téglalapokat nyújtunk belőlük. Ízlésünknek megfelelő mennyiségben megszórjuk az általunk kedvelt töltelékkel és nem túl szorosan feltekerjük. Miután csinos kis hengereket kaptunk csavarintunk rajtuk egyet és újból pihentetés következik(20 perc)




180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 
Kötényeket fel Konyhatündérek !
















Pasticciotto...








Citromos sütemény, ami egy tradicionális Olasz édesség. Az első recept 1745 -ben Galatina kisvárosában született,ahol még mindig ugyan így készítik ezt a nagy hagyományoknak örvendő, eredetileg ovális formában sütött süteményt. Olyan szimbólum ez Olaszországban, mint a Franciáknál a croissant. Cukrászdákban, bárokban éttermekben... az étlapokon mindenhol megtalálható! - Joggal :)))
forrás: http://foodloversodyssey.typepad.com/my_weblog/2012/05/pasticciotto-from-puglia.html










Nagy fiam Beni készítette ezeket a finomságos 
sütiket egy iskolai rendezvényre ... 
ez alkalommal csak a fotós szerepe jutott nekem
de igazából nem bántam, sőőőt :)
Nagyon büszke vagyok rá! 









Hozzávalók ...
36 db kosárka formához
(eredetileg ovális alakú formákban sütik,
nekünk ilyen sajna nincs, 
így maradt a kosárka forma :)


Omlós tészta (Pasta frolla)

50 dkg liszt
25 dkg margarin/zsír(szobahő)
25 dkg kristály cukor
5 tojás sárgája
1 tk sütőpor
csipet só

Citromos krém( Pasta Cream)

7,5 dl tej
2 citrom reszelt héja
8 tojás sárgája
16 dkg cukor
5 dkg kukorica keményítő
2,5 dkg liszt

-Formák kenéséhez olvasztott vaj ...








Elkészítése ...



Tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk 
és becsomagolva hűtőbe tesszük.
Krémhez a tejet, benne a citrom héjával felforraljuk 
és a lángot elzárva lefedve pár percig pihentetjük. 
Cukrot a tojások sárgájával kikeverjük és 
a liszttel elkevert keményítőt hozzá adagoljuk,
 majd csomómentesre keverjük és újból bekapcsoljuk 
a lángot a tej alatt, tojásos masszát bele csorgatva 
sűrű illatos krémet főzünk. Frissen tartó fóliával
 letakarva közvetlen a felületét kihűtjük a krémet.
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, formákat ecset 
segítségével olvasztott vajjal kikenjük ...
Tésztát 2 részre vágjuk. Az egyik fél tésztából
 3-4mm vastag diónyi mennyiségeket nyomkodunk a
formákba, úgy, hogy egészen a pereméig felérjen. 
Közepükbe kávéskanálnyi mennyiségű krémet halmozunk.
 Enyhén lisztezett felületen a tészta másik felét
 kinyújtjuk és a formánk felső peremének megfelelő 
átmérőjű köröket szúrunk ki, ezzel fedjük a 
töltött kosárkák tetejét és tenyerünkkel enyhén 
rányomunk a peremnél, hogy tökéletesen szigetelve 
legyen a töltelék. Minden süteménnyel így 
járunk el ... a tészta eléggé ragacsos,
 de a lehető legkevesebb lisztet használjunk,
mert megváltozik a tésztánk porhanyós-omlós állaga! :(







Nem tartozik az "olcsó sütemény" kategóriába
 a sok tojás miatt, de higgyétek el megéri a munkálkodást!!
(tojás fehérjék most jól jönnek habcsók készítésekor
 - vagy irány a fagyasztó szekrény egy jó kis Pavlovához ;)
A töltelékkel pedig érdemes új variánsokat kipróbálni ... csokoládés változata is nagyon népszerű :)
Kötényt felkötni! Süssetek finomakat!






2013-12-16








Pozsonyi kifli ...









"Pozsonyba sok-sok német és osztrák származású cukrász
 érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a 
monarchia országainak más részeibe is.A német sütőmesterek
 hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát
 és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt. 
Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi 
formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit
 szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú) 
töltött formában készítettek.A külhonból Pozsonyba érkezett 
mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai
 is, akiknek egyik  későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte 
a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót 
(Magyar Elek – Ínyesmester – tőle hozta mindig, ha 
Pozsonyban járt). A másik híres süteménynek, a pozsonyi kétszersültnek is kitűnő készítője volt.
 Ő volt az első, aki bécsi, budapesti, sőt, párizsi 
megrendelésre is gyorsan szállította a gondosan 
csomagolt dobozos patkókat – napi frissességgel.(forrás: hvg.sutemenyek_hungarikumok)











Hozzávalók ...
~22-24 db kiflihez

tésztához...

50 dkg liszt
23 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 kk só
1,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
13 dkg tej


töltelékhez...

-mákos

15 dkg darált mák
10 dkg édes morzsa(darált keksz)
0,5 - 0,5 narancs és citrom reszelt héja
5 dkg mazsola(narancslébe áztatva)
1 cs vaníliás cukor
1 közepes alma(reszelve)
15 dkg kristálycukor
0,5 dl víz


-gesztenyés

25 dkg natúr gesztenye massza
5 dkg édes morzsa(keksz morzsa)
2 tk rumaroma(vagy sütőrum ;)
porcukor ízlés szerint
1 kk fahéj
narancslé
(ha túl száraznak értékelnénk az állagot :)


kenéshez...
 1 db tojás 










Elkészítés ...


 Mák töltelék ... Mazsolát narancslébe áztatjuk,
 majd a száraz anyagokat egy tálban elkeverjük -> 
vízből és cukorból forró szirupot készítünk, és a 
száraz anyagokra öntjük(forrázzuk)Alaposan elkeverjük és
  citrusok reszelt héjával, fahéjjal és a lecsepegtetett
 mazsolával ízesítjük, valamint a finomra reszelt, 
kicsavart almát is bele dolgozzuk, félretesszük ...
Gesztenyét krumplinyomón átnyomjuk ,édes morzsával 
dúsítjuk és rumaromával -cukorral ízesítjük. 
Formázható állag eléréséhez kevés narancslét öntünk 
hozzá(a mazsola "áztató levét" használtam fel ;)

Tésztához... lisztet és a porcukrot külön tálba 
átszitáljuk, margarint elmorzsoljuk velük együtt.
 A pontosan kimért hideg tej 
felében morzsoljuk az élesztőt, kevéske porcukor 
társaságában. A maradék tejben pedig elkeverjük a
 tojás sárgáját, sót és a többi cukrot.Mindkét tejes
 elegyet a liszthez keverjük és alaposan kidolgozzuk! 
Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk több 
lisztet! Ha mindent pontosan mértünk pont a kellő 
tészta állagot kell kapjuk !!! Kidolgozott tésztánkat 
nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük felhasználásig.

Megformáljuk a töltelékeket ... egyenlő méretű, 
kb 3 dkg súlyú, hosszúkás henger alakokat sodrunk 
mindkét töltelékből, felhasználásig letakarjuk.











A tésztát hosszú henger alakra sodorjuk kezünkkel és 4 dkg-os darabokra vágjuk. 











Kis gombócokat formálunk, tenyerünkkel ellapítjuk,
 majd nyújtófával fel-le irányba ovális alakot formálunk.
Tölteléket az ovális szélére helyezzük , két 
végét kissé elkeskenyítjük és szorosan feltekerjük 
szivar alakban. Kissé sodrunk még a tésztán és vágott
 felével az alján formázzuk kedvünk szerinti alakra.













Mák töltelékest patkó-, a gesztenyést pedig 
kifli alakúra formáztam.










Sütőpapíros lemezre téve a kifliket vékonyan 
lekenjük felvert tojással és hideg helyre tesszük 
amíg megszárad rajta a máz!
Ismételt kenés következik (vékonyan), ezúttal már
 meleg helyen kelesztve a kifliket...ahogy nő a 
tészta térfogata szép márvány minta rajzolódik 
ki rajtuk :)Előmelegített 180 fokos sütőben 15-18 perc 
alatt szép fényes, aranybarnára sülnek :))) Bejgli
 tésztája is ugyan ez csak a tészta-töltelék aránya 
változik.
Jó kísérletezést kívánok a töltelékek összeállításához
---nem biztos,hogy mindig a szokványos ízek a nyerők ;)

Vidám készülődést és ... 
Szeretetteljes Ünnepeket Kívánok !