2013-08-15




Tojásos Karfiol pörkölt . . .




Egyszerűen elvarázsol ez a zöldség...nagyon szeretem! Sütve, főzve, párolva....Unokahúgomnál ettem először , aztán másodszor jól megfőztem! Családi siker lett. . . így többször is előfordul nálunk.
Tudom, nem nevezném a legszebb ételek kategóriájába, de az íze . . .hm  . . . :)






Hozzávalók . . .4 személyre


1 közepes fej karfiol
1 fej vöröshagyma
olaj, só, őrölt bors
Édes őrölt paprika
vékony szelet füstölt szalonna felkockázva
1-2 fokhagyma gerezd
friss paprika, paradicsom
zöldség alaplé
3-4 db egész tojás(opcionális)



Elkészítése . . .


Hagyományosan pörkölt alapot készítek. Szándékosan nem írtam mennyiségeket, mert ugye, ahány ház, annyi szokás. Karfiolt megmossuk és rózsáira szedve pörkölt alaphoz adjuk, majd zöldség alaplével felöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Tetszőlegesen fűszerezzük.Aki szereti a csípőset chili paprikával megbolondíthatja az ételt. Mi szeretjük tojásos változatban, így 4 tojást villával habosra vertem és  óvatosan a pörkölthöz kavartam.
Petrezselymes párolt rizzsel kínáltam.
Jó étvágyat!








Besztercei szilva leves . . .





Ajándékba kaptam sok szép lila  szilvát, amiből "muszáj" volt kipróbálnom ezt-azt, amit ezidáig még sose készítettem el . . . Ez az üde leveske az egyike a próbáknak ... és nem is az utolsó alkalom!!!







Hozzávalók . . .

1 kg besztercei szilva ( bármilyen fajta megfelel)
3-4 ek méz, késhegynyi só
1 -1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg
1-2 citromkarika
3 ek tejföl
1 ek étkezési keményítő
1,5 l víz


Elkészítés . . .

Szilvákat megmossuk, kimagozzuk , pár szemet félreteszünk levesbetétnek. 
Felöntjük másfél liter vízzel, fűszerezzük  és puhára főzzük a gyümölcsöket. A  szilvákat átszűrjük és a citromkarikákat eltávolítjuk.
A gőzölgő illatos gyümölcsöt, tejfölben elkevert keményítővel együtt botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük az alaplébe  és hozzá adjuk a cikkekre vágott szilvákat. 
Felforraljuk, kihűtjük, majd legalább 2-3 órára hűtőbe téve "össze érleljük" az ízeket :)
Hidegen tejföllel vagy tejszínhabbal kínáljuk (én még egy kis szilvalekvár pöttyel is megtoldottam) . . nyammm :)






Tipp . . .

Alkoholos verzióban az alap folyadékot vörös borral is helyettesíthetjük.
Részeges szilvalevest előállítva :)







 Csirkemell sonka . . .
Fokhagyma - pirospaprika köntösben











Mézes finomságok  blogján láttam meg ezt a remek és egyben végtelenül 

egyszerű receptet. Az ötlettel elhagyhatom  egyik kedvenc felvágottam 
vásárlását ... így házilag elkészítve, tartósítószer mentesen nyugodtan
 falatozhatják csemetéim is!



Hozzávalók . . .

4 db bőr nélküli csirkemell
zsír a sütéshez(kacsazsír, libazsír)
só, bors
 édes őrölt paprika
 5-6 gerezd  zúzott fokhagyma
1-2 ág rozmaring
4-5 levél friss bazsalikom levél



Elkészítés . . .

A csirkét sózom, borsozom és  szárnyas(kacsa, liba) zsírjában elősütöm.
A kisült zsírral meglocsolva, fűszernövényekkel meghintve,
 200 fokon 20-25  perc alatt puhára sütöm. A kész husi minden oldalát
 megkenem frissen zúzott fokhagymával és piros paprikával szórom,
 mintegy köntösbe öltöztetem :)










Tipp . . .

Köretként én párolt rizzsel kínáltam. Hidegen, szendvics készítéshez is kiváló!
Friss salátával diétázók is bátran fogyaszthatják! 








































Fahéjas- Szilvás 
cobbler . . . 










Senkit ne ingasson meg a recept hosszú leírása,hiszen egy roppant egyszerű,
 de annál ízletesebb süteményt fogunk kapni ! A cobbler maga,  
Amerikából származik de magyar neve még nincsen, 
a szó jelentése suszter.
Az első írásos recept 1877-ből való, és a szilvás cobbler elkészítését 
írja le. A tepsi fenekére kerülő nagy mennyiségű gyümölcsre csak egy 
kevés tésztát kell rákanalaznunk, épp annyit, hogy elfedje, és már kész is 
a süteményünk. A  tészta  halmokban sül meg, titokzatos, hiszen 
nem tudni mi rejlik a hupplik alatt :)
Családi kerti party résztvevője volt szintén ez a finomság , 
amit hagyományosan, szilvával készítettem. . .







Hozzávalók . . .

~ a tésztához . . .

25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
1 mk fahéj
10 dkg vaj
1 egész tojás
1 dl tejszín
csipet só

~ a gyümölcsös réteghez . . .

60 dkg szilva
3 csapott ek étkezési keményítő
2 ek barnacukor
1-1 mk őrölt fahéj és szegfűszeg
10 dkg darált dió+1 ek cukor(ebből jut a tetejére is a szóráshoz!)












Elkészítése . . . 

A tésztát az adott hozzávalókból, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk
 és fél órára hűtőbe tesszük.Laza, lágy tésztát fogunk kapni .
Előkészítjük a szilvát, megmossuk, kimagozzuk, összedaraboljuk
.Beleforgatjuk a cukor és keményítő keverékébe és a kivajazott tálunkba tesszük. 
Megszórjuk pár kanálnyi darált dió és cukor keverékével, majd a tésztából
 diónyi gömböket formálva  szépen a gyümölcsös keverékre sorakoztatjuk.
Nem baj ha nem érnek össze a gömbök, hiszen sütés közben úgyis megnőnek !
Meghintjük cukor-dió keverékkel és előmelegített sütőben 175 fokon, 
25-30 perc alatt pirosas barnára sütjük.
 Már langyosan is szeletelhető, de igazán hidegen finom, 1-2 órás hűtés  után .)




Vaníliás öntethez  . . .

                   - 2 dl  görög joghurt, - 3 ek  porcukor, - 1 tk vanília esszencia 
 összeverjük és a szeletek tetejére csorgatva kínáljuk









Tipp . . . 

Általában szezonális alapanyagokat felhasználva készítik el. Persze  szárított 
gyümölcsökkel, vagy akár konzervvel is finom lesz.
Tálaláskor  tejszínhabot kínáltam , de egy semleges  ízű, mondjuk vanília fagylalt
társaságában már egyenesen királyi eledellel kedveskedhetünk barátainknak  :)
























Bounty kockák  . . .






Valamilyen töltött csokis finomságra vágyott aprónép idehaza , pont kapóra is jött valamelyik, kedves blogger által közzé tett recept (restellem, de nem jegyeztem fel ki volt az "elkövető" ) így  döntés született, ez legyen az áhított finomság ! Sajna csak keserű csokink volt idehaza  . . .  amit végül is nem bántunk, sőőőt :)



Hozzávalók . . .
( kb 30-35 db bonbonhoz)

2 dl tej
8 dkg vaj
8 dkg cukor
2 ek búzadara 12 dkg kókusz reszelék
1 kk kókusz aroma
csipet só

Bevonáshoz . . .

 25 dkg csokoládé
2 ek olaj






Elkészítés . . .

A tejet  cukorral, csipet sóval és vajjal sziruppá melegítem. Majd hozzá adom a búzadarát, kókuszreszeléket és az aromát. megvárom amíg a gríz térfogata megnő(1-2 perc).
Fóliával kibéleltünk egy tálcát és kb. 2 cm vastagon elsimítjuk rajta kókuszos masszánkat.
Teljesen hűtsük le, majd  bevonás előtt, tetszőleges formájú bonbonokra vágjuk.
csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és folyékony állapotában bele keverjük az étolajat.
Fogpiszkáló segítségével mártogassunk és rácsra téve csepegtessük le a felesleges csokoládét.
Kevés kókusz reszelékkel díszíthetjük majd mikor kissé megszilárdul a csoki, hűtőbe tesszük a bonbonokat (így megakadályozzuk a zsiradék kicsapódását a csokoládén :)

Kellemese bíbelődést és jó étvágyat hozzá !









Őszibarack krémleves . . .










Nagyban dúl az Őszibarack szezon, hideg krémes- leves mindig jó választás ebben
 a nyári melegben :) Bármilyen idény gyümölcsből elkészíthető finomság!
Olyan szerencsés a helyzetem, hogy kaptam jó pár kilónyi lédús sárga húsú őszibarackot.
Gyorsan kellett cselekednem mert a nagy meleg és a gyümölcs érettsége miatt
 féltem kárba vész a zamatos termés. Egy részét eltettem őszibarack sűrítménynek télire :) 
(majd azt is megmutatom hogyan ...) a fagyóba is került jó néhány példány ... 
na meg a hideg gyümölcs leves is elkészült.
Kapóra jött a családi kerti party, így szeretteim is megkóstolhatták a hűsítő finomságot !




Hozzávalók . . . 

1 kg tisztított és felaprított őszibarack
1 l tej
2 dl főzőtejszín
1 cs főzés nélküli vaníliás pudingpor
ízlés szerint méz
1 citrom reszelt héja és leve
1-1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg 
+ 2-3 barack darabolva levesbetétnek






 



Elkészítés . . . 

Kevés erőfeszítéssel pillanatok alatt elkészíthető. 
 Alapanyagok frissességére fokozott oda figyelés ebben a nagy melegben!!!
Az őszibarackokat megmossuk, bundájuktól megszabadítjuk, 
feldaraboljuk és botmixer segítségével pürésítjük.
 Kevés tejben feloldjuk a pudingport és a sűrítményhez keverjük. 
A maradék tejet, tejszínt és alapanyagokat is hozzá adagoljuk, 
ízesítjük. alaposan összekeverjük ,
 majd turmixolt levesünkbe a felkockázott barack darabokat is bele tesszük.


Tipp . . .

Hűtőben legalább 2-3 órát érleljük. 
Hidegen, tejszínhabbal, citromfűvel vagy menta levéllel  díszítve kínálhatjuk . . . 



























Marcipános muffin 
    szilvaörvénnyel . . .






Egy régi újságban bukkantam erre a receptre, aminek legfőbb csábítása a marcipánban rejlik . . . nagyon szeretjük a gyerekekkel. Párom nem igazán rajong érte, de ez a változat az ő tetszését is elnyerte .
Még a végén el kell rejtenem  a marcipánt ??? :)







Hozzávalók . . . 
(12 db nagy muffinhoz)

20 dkg vaj
15 dkg cukor
30 dkg liszt
2 egész tojás
15 marcipán massza
(Lidl csokis marcipán rúdját  használtam)
2 tk mandulaaroma
1 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
2-3 ek tej
egy csipet só

Tetejére . . . 

1-2 ek szilvalekvár


Elkészítés . . .

A vajat cukorral habosra keverjük, majd a tojásokkal tovább habosítjuk.
Reszelt citrom héját és mandulaaromát  hozzá adjuk. Ezután a sütőporral elkevert liszt következik. Sűrű masszánkon egy pár kanál tejjel lazítjuk. Kis kockákra vágott csoki bevonatos marcipánt óvatosan beleforgatjuk a tésztába és kis kapszlikba kanalazzuk az előkészített  muffin sütőformába. Szilvalekvárt csorgatunk  tészta halmocskáink tetejére, és egy villa segítségével örvényt formázunk belőle .
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Tűpróba végezhető a biztonság kedvéért ;)
Nagyon könnyed- légies és -omlós tésztát kapunk végeredményül.


Tipp . . .

Cukrozatlan tejszínhabbal és csokilencsével díszítettem . . .
Jó étvágyat :)







"Büdi Láb" . . .




5 éves kisfiam egy bizonyos külföldi gyermek csatornát előszeretettel néz mostanság, aminek néha "súlyos" következményei vannak :) Kísérletezések sokasága és receptek kipróbálása a következmény Titokban  így négyszemközt bevallom , jó móka, még felnőtt fejjel is!!! 
Egyszerű, minimál költségvetésből :)






Recipe . . .

Végy egy csomag előre gyártott leveles tésztát--olvaszd ki szobahőn--
Amíg ez megtörténik, karton papíron rajzold körbe csemetéd lábikóját és vágd ki a sablonod!
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki tetszőleges vastagságúra--majd a sablonodat használva vágd körbe késsel--sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassátok a lábikókat-- tálkában felvert tojással kenjétek meg és tetszőleges sajttal alaposan szórjátok meg!
180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssétek aranybarnára.





Kisfiam csalódott arccal a végeredmény fölött " de hiszen ennek finom illata van..."
Ketchuppel piros lakkozott körmöket kreáltunk... 
Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan befalatozták  a "Büdi "lábacskákat.
Jó móka volt, próbáljátok ki ti is :)



2013-08-14



"Hamis Marcipán" falatkák . . .






Hétvégén családi pikniket tartottunk, ez alaklomból készültek el ezeket a kis rudacskák. 
Nagy sikere volt aminek igazán örültem :)))
Elkészítése roppant egyszerű, csak kicsit pepecselős a mártogatós rész, de sebaj a végeredményért megéri !!!
Mandula íz kedvelőinek "ajánlom" szeretettel . . .


Hozzávalók . . .  kb 70 db-hoz

10 dkg búzadara
20 dkg porcukor
5 dkg vaj
15 dkg darált háztartási keksz
8 ek tej, csipet só
1 ek mandulaaroma
1 ek kókuszreszelék
pár csepp zöld ételfesték (opcionális)

Bevonáshoz . . . 

15 dkg csokoládé, 1 ek étolaj






Elkészítés .  . .


A tejet csipet sóval mikróban felforrósítom és kivéve elkevergetem benne a búzadarát, és lefedem.Mikor kissé megpuhult akkor jó.A darált kekszet és porcukrot, kókuszreszeléket és a mandula aromát a darával alaposan összedolgozom, majd az olvasztott vajjal puhítom az állagát.  Jól átgyúrom és folpakba csomagolva hűtőbe teszem 2-3 órára. Majd szobahőn egy kicsit megpuhul és a masszát 4 cipóra vágtam,majd egyenként ujjnyi vastag hurkákat sodortam. Éles késsel egyenlő részekre szabtam és olvasztott csokoládéba mártottam. Sütőpapírra helyezett rácson csücsültek száradásig. Hűtőbe téve teljesen megkeményedik  a csokoládé, így lehet szépen tálalni :)









 Tipp . . .

A csokoládét forró gőz felett olvasztottam, majd gőzről levéve kevertem bele az olajat, amitől szebb fényt kap a csokoládé bevonásunk.
2 db hústű segítségével végeztem a mártogatást, így elég haladósnak bizonyult a dolog :)
kimaradt kis marcipánokkal díszítettem a formákat.
Csokis fürdőzés után kicsit meg kell kössön  a máz, mert ha hirtelen tesszük hűtőbe, kicsapódik a zsiradék a csokiból és fehér foltos lesz!













Répával töltött Húsrolád . . .
tejszínes petrezselymes krumplival





Nagyon szeretem a jó minőségű darált húsokat, mert sokféle és változatos ételeket lehet belőle "varázsolni" az asztalra , éppen ezért gyakori vendég a miénken :)))
  




 Rolád hozzávalói . . . 4 személyre

1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa
50 dkg darált sertéshús
1 db tojás
frissen őrölt bors, só
2 ek mustár, 1 tk oregánó, 
4-5 levél friss  bazsalikom
1 kis ág kakukkfű
zsemlemorzsa
olaj a sütőpapírhoz


 Köret hozzávalói . . .

személyenként  2-3 szem burgonya
2 dl tejszín
8 dkg vaj
1 tk mustár
1 tk étkezési keményítő
só,bors


 Elkészítése . . . 

A sárgarépát megtisztítjuk és zöldség hámozóval nagyon vékonyra vágjuk  hosszában.
Dobjuk 2-3 percre forró sós vízbe, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
Hagymákat apróra vágjuk és a darált húshoz adjuk. A többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk és annyi zsemlemorzsát adva hozzá, hogy formázható masszánk legyen.
Egy darab sütőpapírt átkenünk vékonyan olajjal és a húsos masszánkat folpakkal lefedjük, és egy  nyújtófa segítségével, téglalap alakúra nyújtjuk. A fóliát eltávolítjuk és a répa szeleteket elrendezzük a húsos masszán. A a sütőpapír segítségével feltekerjük roláddá. A sütőpapír alatta marad,ezzel együtt tepsire tesszük (spórolva a mosogatást :)))Kevés vizet öntsünk alá és 190 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig süssük. Közben én locsolgattam egy párszor a sütőpapíron felgyűlt zsírral.
15 -20 percet pihentessük sülés után, így szépen szelhető lesz :)
Köretünket elkészítjük amíg sül a rolád.A burgonyákat meghámozzuk és tetszőleges formájúra vágva sós vízben puhára főzzük.
Mártáshoz a vajon kicsit megfuttatjuk az apróra vágott petrezselymet és a főzőtejszínben elkevert keményítővel felöntjük.Sózzuk,borsozzuk és a mustárral még ízesítjük. "Rottyan egyet" és már ész is :)
Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, pici vízzel hígítsuk. Főtt burgonyánkra csorgatva tálaljuk.



2013-08-11



 Mexicói stílusú - sült kukorica






Kukorica!!! ... imádom, sülve -főve-sütve-párolva ...
Jamie -nél láttam ezt a klassz ötletet és menten kis is próbáltam.
Aki szereti a csípős chilit, ne hagyja ki, ízorgia :)
Tengerparti feeling, amikor is a párás nyári levegőben száll a piruló kukorica fenséges illata...hm...
Kiváló kerti- party kaja!!!







4 db főtt kukoricát lecsöpögtetünk a felesleges nedvességtől. kb 5 dkg olvasztott vajjal kenjük meg őket--sózzuk,borsozzuk, majd tegyük grillrácsra (serpenyőben is tökéletes az ízhatás)Pirítsuk meg szép aranybarnára kukoricánkat. Tűzről levéve öntsük rájuk a serpenyőben maradt olvadt vajat,hintsük meg ízlés szerint chili pehellyel és szórjuk rá nekünk tetsző sajtot ... hm fincsi igaz? Jó étvágyat!












Kókuszos kukorica gombóc . . .





Ismét egy édesség sütés nélkül . . .Javaslom dupla adaggal indítsatok! Ezt én is elrontottam,pillanatok alatt befalták a hazaiak :)
Pofon egyszerű elkészíteni, kisgyerekkel is remek móka!




Hozzávalók . . .

15 dkg kukoricadara
10 dkg + 5 dkg kókuszreszelék
1/2 citrom reszelt héja
5 ek méz (vagy 4 ek cukor vagy édesítő)
1 cs vaníliás cukor
4 dl tej
csipet só

Elkészítés . . .

Egy lábasban a tejet csipet sóval a mézzel összemelegítjük, beletesszük a kukorica darát és az 5 dkg kókuszreszeléket.Vaníliás cukorral és reszelt citrom héjával ízesítjük. Megfőzzük "pöfögős"sűrű masszánkat.Fedővel letakarva hagyjuk hogy a gőzben puhuljon még a kukoricadara. Lehűlt masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk és a maradék kókuszban meghempergetjük.



Tipp . . .

Behűtve a legfinomabb!Amennyiben titokban készíted és nem falja gombócozás közben a gyereksereg!
Nekem a kicsik segítettek, így bocsi,de nem érkeztem számolni hány darab gombóckára számítsatok végtermékként :)(talán-talán 25 db?)
Ízlésedre bízom mivel tálalod . . . egyszerűen csak porcukorral hintve is finom, én baracklekvárral és natúr joghurtba kevert vaníliás cukor és szeder keverékével kínáltam. Mindkét verzió sikert aratott :)












Fahéjas Fantan . . .










Látványos kelt tészta kreáció, ami az Amerikaiak egy közkedvelt péksüteménye.
Gyerekeim nagyon respektálták :)))Barack lekvárba mártogatták  legyező szerű tésztákat.
Valószínű többször is el fogom készíteni más ízesítéssel is kipróbálva . . .
Köszi Citromhab a tuti receptet!









Hozzávalók . . . 12 db-hoz

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
5 dkg cukor
1/2 kk só
5 dkg vaj
1 db egész tojás

Kenéshez . . .

2,5 dkg olvasztott vaj
1 kk őrölt fahéj








Elkészítés . . . 


Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben kevés cukorral.Majd a többi hozzávalóval 
együtt tésztát gyúrunk. Meleg helyen,letakarva,duplájára kelesztjük.Tésztánkból 
nagy téglalapot nyújtunk.Megkenjük az olvasztott vaj és fahéj elegyével,majd 
hosszában derelye vágóval vagy pizza szeletelővel 5 egyenlő csíkra vágjuk.
 A csíkokat egymásra téve, most keresztbe 12 részre vágjuk és középen kicsit félbe hajtva,
 papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába tesszük.Pihentetjük őket úgy 15 percet.
 Egy kevés barna cukrot szórhatunk minden kis legyező tetejére( opcionális)
Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben középső rácson, 
15 perc alatt világosra sütjük.









Tipp . . .

Lekvárba mártogattuk a sütiket,mert nagyon édes szájú társaság vagyunk.
Vanília öntet is jó választás lett volna, ha az a volna ott nem volna :)
A sütemény másnapos voltáról nem tudok nyilatkozni,mert azon melegében eltüntettük !
Legközelebb kakaós és diós változatban is elkészítem, úgy is biztos fincsi lesz.