2013-10-18







Fehér Csokis- Kakaós torta . . . 










Nagy megtiszteltetés ért a napokban . . .  felkértek legyek tanú egy házassági fogadalom tételnél.
Örömmel tettem eleget eme kötelezettségnek, igen ám, de üres kézzel mégsem mehetek, így ezzel a tortával próbáltam kifejezni gratulációmat az újdonsült párnak ;)






Hozzávalók . . .



 - piros tésztához (Red Velvet)...

36 dkg liszt
24 dkg cukor
1 ek kakaópor
1 tk só
1 tk szódapor
2 tojás
23 dkg vaj
2.5 dl joghurt
1 ek almaecet 
1 tk vanília esszencia
1 1/2 ek piros ételfesték



~barna tésztához....

2 db tojás
2 ek liszt
2 ek porcukor
1 ek kakaópor
3 ek víz
1 ek olaj
1 mk sütőpor



~fehér krém...

6 ek tejszín
100 g fehér csokoládé
2 dl habtejszín


~barna krém...

6 ek tejszín
100 g étcsokoládé
2 ek Holland cukrozatlan kakaópor
5 dl habtejszín


~díszítés...

fehér fondant cukor pillangók

Málnalekvár( vagy valamilyen más savanykás lekvár) a tészta lapokra.



Elkészítés . . . 



Sütőt előmelegítem 175 fokra, szív alakú sütőformát kivajazom és lisztezem.

"Piros " tésztához -  a kakaót,- ételfestéket és a -vaníliát homogénné keverem, félre teszem.
Száraz hozzávalókat is összekeverem és szintén félre teszem.
A vajat a cukorral habosra mixelem és a tojásokat egyesével hozzá adom, jól kidolgozom.
Kis adagokban bele szórom a lisztes keveréket, majd a festékes massza következik.
Almaecetet és a szódaport kis tálban elkeverem, (ez pezsegni fog)
 így adom a kész masszához, amibe alaposan beledolgozom .
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm(tűpróba) 
Amikor elkészült pár percet várok és rácsra borítva hűtöm.

"Barna" tészta - 2 tojást a porcukorral habosra keverem, majd a lisztes-kakaós-sütőporos keveréket bele szóróm és vizet és olajat csorgatva hozzá lazítok a tészta szerkezetén. Kivajazott-lisztezett tortaformában 10-12 perc alatt készre sütöm(tűpróba)Rácsra téve kihűtöm.

"Fehér " krém - kis lábasban tejszínt hevítek, majd bele tördelem a csokoládét. Addig melegítem az elegyet,amíg a csoki teljesen el nem olvad.Tűzről levéve langyosra hűtöm. Habtejszínt kemény habbá verem és a fehér csokis masszát óvatosan beleforgatom, hűtőbe teszem.

"Barna" krém - edényben tejszínt hevítek, majd bele tördelem a keserű csokoládét. Addig melegítem amíg a csoki teljesen el nem olvad, majd tűzről levéve hozzá szórom a kakaóport, a masszát simára keverem, langyosra hűtöm.
 Habtejszínt  kemény habbá verem és a keserű csokis-kakaós elegyet óvatosan  hozzá forgatom,
 az így elkészült krémet hűtőbe teszem.

A kihűlt "piros" tésztát félbe vágom, egyik felét tortatálra téve málna lekvárral vékonyan megkenem, majd a "barna krémből" kanalazok rá és egyenletesen elterítem. Következik a "barna tészta" , amit szintén málnalekvárral vékonyan lekentem és ismét barna krémmel borítottam. Az egészet lefedtem a piros tortalappal és nagyon vékonyan,  fehér krémmel borítottam a tortát. A megmaradt kétféle krémeket nyomózsákokba töltöttem és rózsákat formázva (zárt csillagcsővel) díszítettem a tortát.
Megszárított fehér fondant pillangókat csücsültettem a krém tetejére.
Egyszerű, de egész mutatós torta sikeredett, aminek az újdonsült házasok remélem örültek :)























2013-10-11





Diós Darás - krémes . . .



Régen ... egy rendelőbe dolgoztam, ahol volt egy gyakorta visszajáró bácsi, aki néha-néha meglepett minket saját készítésű sütijeivel. Az volt ám a jó világ! Nagy recept kutakodás közepette ráakadtam  a saját kezével írt receptúrára. Kicsit ugyan változtattam rajta, de csak az arányokon. Közre adom nektek is , remélem elkészítitek és ízlik majd!


Hozzávalók . . . 

20 X 38 cm-es tepsihez

tésztához...

15 dkg porcukor
4 tojás 
10 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 tk szódapor
1 tk sütőpor
10 dkg darált dió
1 tk rum (aroma)

krémhez...

0,5 l tej
1 cs vaníliás cukor
5 ek búzadara
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 kupaknyi citromlé
csipet só


tetejére...

100 g étcsokoládé




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
Tojásokat ketté választjuk és a sárga részéből porcukorral és vízzel, rummal(aromával) habos masszát keverünk. A fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. 
Száraz összetevőket elkeverjük egy tálban és lassan a sárga részhez adagoljuk.
Majd az előzőleg felvert tojás fehérjével lazítjuk. 
Meleg sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba)
Krémhez - a tejet vaníliás cukorral ízesítjük és a búzadarával, csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. darált diót is hozzá adjuk, lehűtjük
 (tetejére folpack fóliát teszünk, hogy meg akadályozzuk a grízes dió bőrösödést :)
 Margarint cukorral fehéredésig  keverjük, majd a diós masszát apránként 
hozzá adagolva tovább habosítjuk.
Kihűlt tésztánkat két lapra vágjuk, és a krém 3/4- részével megtöltjük.
A megmaradt krémet, sütemény tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval borítjuk, kevés darált diót szórhatunk rá(opcionális)
 Újból hűtjük , majd tálalás előtt, forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük.
Nem tartozik a legszebben kivitelezett
süteményeim közé, de az íze garantáltan finom!

Jó étvágyat!





















Leveles - Magvas  . . .









Házi leveles tészta sós változatban elkészítve. Nem recept, csak ötlet . .  de azért mutatós nem ?


Hozzávalók . . . 4 db-hoz


25 dkg leveles tészta (mirelit vagy házi)
1 tojás a kenéshez
1-1 tk szezám és lenmag keveréke
4 tk  kechup
friss kakukkfű
2 db virsli
sajt




Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és széleit levágva egyenlő méretű kockákat vágunk.
2X2 cm-s peremet hagyva keretet vágunk egy éles késsel, úgy hogy az egyik szemközti csücsköt nem vágjuk át teljesen, mert ez fogja adni átellenben hajtva a péksütink szélét.A teljesen kivágott oldal keretet áthatjuk a másik oldal belső keretéhez, valamint a másik szélével is így járunk el is így járunk el. Tészta lapokat ráhelyezzük a tepsire. A belsejüket megkenjük ketchuppel,  friss kakukkfű levélkéket morzsolunk rá és virslit karikázunk a tetejére. Sajttal borítjuk. A képkeret szélét tojással lekenjük és tetszőleges magokkal szórjuk. Előmelegített 200 fokos sütőben, 8-10 perc alatt ropogósra sütjük.














Túrós - Barackos virágok . . .






Tegnap elkészült a házi leveles tésztám, ma pedig 1-2 dolgot kiötleteltem belőle - most ezt az édes variációt mutatom meg ...





Hozzávalók . . .12 db-hoz


50 dkg leveles tészta
(nálam a házi változatból készült

krémhez...

25 dkg áttört túró
2 ek méz
0.5 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
2 fél őszibarack  befőtt
 + a díszítéshez barack befőtt, szőlőszemek, porcukor







Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítettem 200 fokra, és előkészítettem a 12 adagos muffin sütőt.
Leveles tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtottam és 8 cm-es virág kiszúróval 12 db virágot  vágtam. Muffin sütőformába rakosgattam és egyenként megszurkáltam egy villával, hogy ne púposodjon fel túlságosan a közepe sütés közben. 






Forró sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sültek a virágok.Rácsra szedve hűtöttem le őket.
Sütés közben kikevertem a tölteléket, ami a villával áttört túróból, mézből,vaníliából és citrom héjából áll. Barack befőttet apró kockára vágtam és a túró krémbe forgattam. Kis virágok közepébe halmoztam és vékonyra szelt barackkal díszítettem, közepébe szőlőszemet tettem. Tálalás előtt porcukorral hintettem.



















Parmezános Brokkoli fasírt . . . 






Gyönyörű szép nagy, zsenge brokkolit kaptam az egyik áruházláncban. Fasírtot  álmodta meg ebédre, aminek sikere megosztó volt, főleg a gyerekeknél ... nekünk nagyobbaknak bejött ;)


Hozzávalók . . . 8 db-hoz

50 dkg brokkoli (citromos vízben puhára párolva)
3 közepes tojás
10 dkg reszelt sajt
2 ek reszelt parmezán
zsemlemorzsa
1 szál zöld hagyma
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma préselve






Elkészítés . . .


Bő citromos forró vízben a brokkolit puhára párolom, majd lecsepegtetem a felesleges víztől és késsel apróra darabolom. Sütőt előmelegítem 200 fokra.és egy tepsit sütőpapírral bélelek.
A darabolt brokkolihoz ütöm a tojásokat, fűszerezem és sajttal dúsítom. Annyi zsemlemorzsát adunk a masszához, hogy az jól formálható legyen (de ne kemény!) 






Egy 8 cm-es pogácsaszaggató formát használta a fasírtok alakításához. Tetejüket reszelt parmezánnal hintettem és aszalt paradicsommal díszítettem. Forró sütőbe tolva 12-15 perc alatt ropogósra sültek., majd azon melegében burgonya pürével tálaltam. Nagyon kiadós és laktató zöldséges étel :)
Jó étvágyat!
























Diós Kosárka . . .







 Egy klasszikus retro süti recept, nekem nagy a  személyes kötődésem diós kosárkákkal. 
Édesanyám régi kézzel írott receptjei közt találtam meg, párom kérésére megpróbálkoztam dióhabos-lekváros változatukkal.
Anya minimum dupla adaggal indított( nem bízta a véletlenre  :)
Készítsétek ti is olyan szeretettel, ahogy én tettem .






Hozzávalók . . .28 db-hoz


tészta...

50 dkg liszt
3 tojás sárgája
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1 tk szódapor
csipet só
1 cs vaníliás cukor
3 ek tejföl


töltelék...

20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
0.5 citrom leve és reszelt héja
3 tojás fehérje kemény habbá verve
4-5 ek savanykás lekvár(sárgabarack, ribizli,meggy...)


továbbá...

5 dkg olvasztott vaj a formák kikenéséhez+ liszt





Elkészítés . . . 

Kosárka formákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük.
 Egy nagyobb alacsony peremű tepsibe szépen felsorakoztatjuk őket. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta fent említett hozzávalóit alaposan összekeverjük, ami egy lágy ragadós massza :)
Zöld diónyi mennyiséget halmozunk minden egyes kosárkába ,
 amit vizes kézzel szépen eldolgozunk a fém formákban, a szélüket is bele értve.
Töltelékhez a darált diót elkeverjük  porcukorral, citrom levével,és - reszelt héjával. Fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kis adagokban, a diós keverékhez forgatjuk.
Nálam itt következik a nagy ellenállás próba, mármint, hogy ne faljam fel ezt az illatos habos tölteléket az utolsó cseppig. Neeem vagyok álszent, persze hogy belekanalaztam :)
Csak csajos sütögetés révén, Dorka pici lányom már határ eset volt---
konkrétan magasabb régiókba kellett helyeznem a töltelékes tálat!
A tésztával kikent formákba egyenként egy kiskanálnyi lekvárt csücsültetünk és az egészet egy evőkanálnyi töltelékkel koronázzuk. 






Forró sütő középső rácsára betolva a tepsit, 20-25 percig sütjük,
vigyázva, mert a cukros hab hamar megég! 
Akkor jó, ha a tészta széle halványan barnulni kezd, 
a habos töltelék teteje pedig kissé megkeményedik/törik.
Amikor jól átsültek pár perc türelem után, könnyedén ki tudjuk borítani a formákból,
 és rácsra téve hűtjük. Tálalás előtt porcukor felhővel beborítjuk diós habos csodáinkat :)

Jó étvágyat!


















2013-10-10





Sütőtök tekercs sajtkrémmel . . .






Bakers Royal oldalán bukkantam rá erre az Amerikaiaknál  tradicionálisan készülő receptre . . . 
A hozzávalók szinte mindenhol azonosak, csak arányukban van minimális változás.
Hajlamos vagyok a túlzásokra ha sütiről van szó, de ez valami fergetegesen finom !!!
Egyszerű elkészíteni, még kezdő szinten is óriási a sikerélmény :)




Hozzávalók . . . 


tésztához...

20 dkg liszt
3 egész tojás
(szoba-hőmérsékletű)
15 dkg barna cukor
25 dkg sütőtök püré
(sült tök puha húsa turmixolva)
0.5 tk Sütőpor
0.5 tk szódapor
0.5 tk őrölt fahéj
0.5 tk szegfűszeg
0.5 tk frissen reszelt gyömbér
1 mk őrölt szerecsendió
csipet só
10 dkg durvára darált dió


krémhez...

25 dkg mascarpone
(450 g-os 20 %-os tejfölt
 sűrű szövésű ruhába téve kicsepegtettem,
 ami pont 25 dkg-ot adott ki)
12 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tk vanília kivonat






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 190 fokra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Egy másik keverőtálban a tojásokat  barna cukorral habosra mixeljük, 
majd sütőtök pürével is alaposan átkeverjük.
Kis adagonként hozzá adjuk a lisztes keveréket.( Piskóta tésztára emlékeztető állagot kapunk )
Tepsibe simítjuk a tésztát és bőségesen megszórjuk a durvára darált dióval.
Forró sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk :)
Konyharuhára porcukrot szitálunk, és diós felével ráborítjuk a kisült tésztát. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat !!! Eltávolítjuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, úgy hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csiga alakot.
Igaz így rövidebb, kevesebb szeletet ad ki, de így is kiadós lesz !
Rácsra téve hűtjük.
Elkészítjük a sajtkrémet - A vajat a z átszitál porcukorral és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal.
Hűtőbe tesszük felhasználásig.
A kihűlt tésztát megtöltjük  a sajtkrémmel és tovább hűtjük...legalább 2-3 órát :)))
Nekünk nem sikerült ezt az ajánlott időt kivárni, sőt az is nehézséget okozott , hogy abba hagyjuk  . . .



Tipp . . .


Másnap igazán finom! Tökéletesen összeérnek az ízek . . . 
(kb 12 vastagabb szeletet adott ki ez az adag)
Porcukorral hinthetjük, vagy akár tejszínhabot is adhatunk mellé !







Több helyen is felbukkan ez a csudi finom süti,főleg Amerikai honlapokon, ám Jade konyhájában is megtaláltam a virtuális konyhája pultján :)
Ez a tipikus "sokszor" el fogom készíteni kategória!







Leveles tészta - gyorsan , házilag . . .





Oly sok blogger lapján láttam finomabbnál - finomabb, sós és édes süteményeket egyaránt, ebből a könnyed leveles tésztából elkészítve. Az alap összetétel mindenhol ugyanaz, csak az arányok változtak(ami nálam is másként alakult :) Nagyon gyorsan össze lehet gyúrni és az íze, na az igazán tutto bello!!!




Hozzávalók . . . 


40 dkg finom liszt
25 dkg margarin
1 tojás fehérje
csipet só
6 ek hideg víz
2 ek 10%-osecet

liszt a nyújtáshoz




Elkészítés . . .



Lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, csipet sóval ízesítjük, tojás fehérjét, valamint a vizet és ecetet is hozzá kanalazzuk. Selymes lágy tésztát kapunk. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, rolád szerűen feltekerjük és 4 részre vágjuk. Egyenként kb egyenlő négyzeteket nyújtunk és egymásra helyezzük.
Éles késsel negyedelve szintén egymásra helyezzük és hűtőben pár órát pihentetjük.
Ízlésünknek megfelelően sós vagy édes variációban ugyan úgy elkészíthetjük ,mint a bolti leveles tésztát. Másnapra is maradt egy kevéske tészta amiből reggelit készítettem ... szerintem így volt az igazi az állaga! Legközelebb egy estét hagyom szunnyadni a frigóban :)
Alkotásra fel !:)










Töltött burgonyás kiflik . . .



Maradt tegnap ebédről egy kis burgonya püré, amit sajnáltam volna kidobni, így születtek ezek a pehelykönnyű töltött kiflicskék. Lencse főzelék mellé kínáltam, de másnap reggelire is mentettem ki pár darabot :)




Hozzávalók . . . 32 db-hoz


tésztához...

15 dkg burgonya püré
10 dkg vaj
40 dkg liszt
1 tk só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
tejföl


töltelékhez...

4 db virsli
10 dkg reszelt sajt


tetejére...

víz, mák, szezámmag





Elkészítés . . .


Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Burgonyapürét a vajjal meglangyosítjuk és a lisztes keverékbe dolgozzuk.Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a masszához adagolva alaposan kidolgozzuk. Túl lágy lenne a tésztánk kevés lisztet, ha túl kemény tejfölt adagolunk hozzá. Az edény faláról leváló laza tésztát kell kapjunk :)
Letakarva, meleg helyen kelesztjük...kb 30 perc.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit szilikonos sütőpapírral bélelünk.
Tésztánkat 2 cipóra osztjuk és egyenként, 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk.Éles késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Minden cikk szélesebb felébe negyed virslit és sajtot teszünk , majd a  csücske felé haladva feltekerjük. Vizes ecsettel átkenjük a kifliket és ujjunkat picit bevizezve mákszembe és szezámmagba mártva visszük fel a díszítést.
Előmelegített sütőben 10 12 perc alatt aranybarnára sütjük.



Tipp . . .


Feltétként de akár magában is kínálhatjuk. Másnap a fiúk reggelire ezt vitték, finom puha maradt :)))








2013-10-07









Sütőtök krémleves . . .









Forró, selymes, illatozó krémleves, ami már csupán a színével is hódít.
 Dorkámmal bekanalaztunk belőle és a második félével, már nem is bírtunk elbánni :)
 Elégedetten, teli pocakkal hallgatta az altató mesét :)





Hozzávalók . . . 4 személyre


20 dkg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 db közepes burgonya
1 db közepes sárgarépa
1-2  zsálya levél
só, törött fehér bors
kakukkfű
 1 gerezd fokhagyma
5 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín
 frissen reszelt szerecsendió




Elkészítés . . .


Zöldségeket megtisztítom és kis kockára vágom, kis fazékba téve felöntöm az
 alaplével és puhára párolom. Ízlés szerint fűszerezem, majd botmixer segítségével 
pépesítem. Tejszínnel felöntve tovább selymesítek az állagán, ha túl sűrű lenne,
 hígíthatjuk tovább alaplével.
A forró krémlevest, fokhagymás -pirított zsemlekockával tálaltam.
Jó étvágyat :)